Amniocenteza je najčešći vid dijagnostičkog prenatalnog testiranja. Ovom intervencijom se uzima amnionska tečnost (plodova voda) iz materice.

Uzeta plodova voda se testira i testiranjem se utvrđuje nekoliko činjenica:

  • tačan pol deteta
  • genetsko testiranje
  • analiza razvoja pluća bebe
  • analiza na razne infekcije kod ploda
  • DNK testiranje očinstva

Amniocenteza daje kompletnu genetsku sliku ploda. Ova amniocenteza se najčešće radi između 16. i 20. nedelje trudnoće.

Jednim ubodom igle preko trbušnog zida se uzima uzorak plodove vode, koji se šalje na analizu.

Citogenetskom analizom se dobija potpuni kariotip ploda i utvrđuju se eventualne promene hromozoma.

Rezultat se dobija u roku od 10-12 dana. Rizik u vidu pobačaja iznosi do 1%, a neuspeh metode je manji od 1%. Do neuspeha dolazi najčešće usled nemogućnosti da se iz amnionske tečnosti izoluje dovoljna količina bebinih ćelija za analizu.

Ukoliko je neki screening prenatalni test otkrio hromozomske promene, postoji velika verovatnoća da će vaš doktor zatražiti da se uradi dodatna amniocenteza.

Drugi slučajevi kada doktori preporučuju ovu proceduru su: ako trudnica ima preko 35 godina, ako u porodici postoji istorija određenih genetskih stanja, ukoliko je ultrazvučni pregled pokazao neke abnormalnosti, ili ukoliko je trudnica u prethodnoj trudnoći imala potvrđene hromozomske anomalije.

Kontakt

Za sve informacije o amniocentezi i drugim intervencijama u toku trudnoće kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.