Bartolinijeva žlezda u nekim situacijama može da se uveća. To uvećanje dovodi do otoka koji se manifestuje kao zadržavanje tečnosti na jednoj od Bartolinijevih žlezdi. Uvećanje se manifestuje kao cista ili apsces. Najčešći tretman je putem rutinske operacije Bartolinijeve žlezde.

Šta su Bartolinijeve žlezde?

Bartolinijeve žlezde su normalna tkiva koja ima svaka žena. Žlezde se nalaze sa svake strane otvora vagine, na usminama. To su tkiva koja izlučuju tečnost za podmazivanje (lubrikaciju) vagine. Tečnost pomaže u zaštiti vaginalnog tkiva tokom seksualnog odnosa.

Međutim, ponekad se kanali koji izlučuju tečnost zapuše i tada nastaje cista. Problemli sa Bartolinijevom žlezdom i stvaranje cisti nisu česti i obično se razvijaju nakon puberteta i pre menopauze. Iako se ove ciste mogu razviti u bilo kojoj dobi, one su češće tokom reproduktivnih godina, posebno između 20. i 29. godine. Po statistikama se smatra da će oko 2% žena će tokom života razviti Bartolinovu cistu.

Normalna veličina Bartolinijeve žlezde je u opsegu od veličine zrna graška do veličine lešnika. U nekim slučajevima veličina može da bude i preko 2 cm u prečniku. Ove žlezde obično rastu sporo. Male ciste neće izazvati nikakve simptome. Pošto pacijentkinje obično ne mogu da osetite Bartolinijeve žlezde, često se događa da one nisu svesne da postoji razvoj omanje ciste.

Simptomi

Kada se simptomi pojave, obično se ispoljavaju na sledeći način:


  • Pacijentkinje mogu da napipaju bezbolnu, mala kvržicu blizu otvora vagine
  • Pojava crvenila blizu otvora vagine
  • Otok u blizini otvora vagine
  • Nelagodnost tokom seksualnog odnosa, hodanja ili sedenja

Ako se cista koji slučajem inficira i zarazi, onda mogu se razviti dodatni simptomi:

  • gnoj koji se odvodi iz ciste
  • blagi bol na dodir
  • groznica
  • jeza

Uzroci i faktori rizika

Kao što smo ranije opisali Bartolinijeve žlezde sadrže male kanale ili otvore koji omogućavaju odvod tečnosti. Glavni uzrok nastanka ciste je sakupljanje tečnost koja ne može da istekne ukoliko se ti kanali ili otvori začepe.

Kanali se mogu začepiti zbog povrede, iritacije ili jednostavno zbog naborane kože vagine koja se slepi.

U nekim slučajevima rast žlezde nastane usled infekcija. Bakterije koje mogu da zaraze cistu su Escherichia coli ili bakterije koje uzrokuju gonoreju ili klamidiju. Ukoliko pacijentkinja ima istoriju ovih bakterija i drugih polno prenosivih bolesti onda je to mogući uzrok otoka Bartolinijeve žlezde.

Operacija Bartolinijeve žlezde

Nekim pacijentkinjama sa otokom na Bartolinijevoj žlezdi nije potrebna operacija već se savetuju druge metode za oslobađanje zapušenih kanala.

Međutim u većem broju slučajeva doktor će preporučiti da se uradi rutinska operacija. Operacija Bartolinijeve žlezde je pouzdan način da se reše problemi i operativni zahvati su se pokazali kao optimalna vrsta tretmana. Generalno govoreći, cilj operacije je da se začepljeni kanali naprave ponovo prohodnim za oticanje tečnosti.

Ako je žlezda nije velika i pacijentkinja oseća simptome, onda se pristupa zahvatu pri čemu se pravi mali prorez na žlezdi kako bi tečnost može da se odvodi. Ovo je brz i bezbolan zahvat nakon koga se pacijentkinja brzo otpušta kući.

Kod velikih, simptomatskih, ponavljajućih cista, lekar može da ubaci mali kateter (cev) u žlezdu. Kateter omogućava dugoročan odvod tečnosti i pomaže kanalima da ostanu stalno otvoren i slobodni.

U određenim situacijama doktor može izvršiti marsupijalizaciju. To je postupak pri kome se formiraju mali, trajni otvori i kanalići, koji pomažu isticanju tečnosti i sprečavaju stvaranje cista.

Na kraju vredi opisati i postupak koji se radi ako se upale i ciste i dalje ponavljaju, a druge metode lečenja ne deluju. Tada lekar može hirurški ukloniti žlezdu. Srećom ovaj postupak je veoma redak.

Prevencija stvaranja cisti na Bartolinijevim žlezdama

Nažalost, ne postoji način da se sa sigurnošću spreči nastanak otoka na Bartolinijevim žlezdama. Svaka žena je različita i ima drugačije seksualne navike kao i fizionomiju polnih organa.

Međutim, praktikovanje sigurnih seksualne odnosa uz pravilno korišćenje kondoma, kao i pridržavanje higijenskim navikama mogu pomoći u sprečavanju infekcije Bartolinijevih žlezda i stvaranja apscesa i cisti.

Kontakt

Za sve informacije o postupku operacije Bartolinijeve žlezde i drugim ginekološkim zahvatima i pitanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.