Bartolinove žlezde su male parne žlezde, koje se nalaze u donjoj trećini velikih polnih usana, dok se izvodni kanali otvaraju na bazi malih usana. Osnovna uloga im je lučenje sekreta, neposredno pre i tokom seksualnog odnosa.

Ukoliko dođe do zapušenja izvodnog kanala ove žlezde stvara se cista, koja kada se inficira daje apsces – učaurenu kolekciju gnoja. Ove promene se obično javljaju na jednoj strani, retko na obe u isto vreme.

Problemi sa Bartolinovom žlezdom i stvaranje cisti nisu česti i obično se razvijaju tokom reproduktivnih godina, posebno između 20. i 29. godine. Smatra se da će oko 2% žena tokom života razviti Bartolinovu cistu.

Normalna veličina Bartolinove žlezde je u opsegu od veličine zrna graška do veličine lešnika. U nekim slučajevima veličina može da bude i preko 2 cm u prečniku. Promene se sporo razvijaju, tako da male ciste neće izazvati nikakve simptome.

 

  • Simptomi ciste:

Pacijentkinje mogu da napipaju bezbolnu, malu kvržicu blizu otvora vagine

Bol na dodir ili nelagodnost tokom seksualnog odnosa, hodanja ili sedenja

 

  • Simptomi inficirane ciste – apscesa:

Pojava crvenila i otoka blizu otvora vagine

Intenzivan bol

Povišena telesna temperatura

 

Uzroci i faktori rizika

Faktori koji utiču na nastanak ciste ili apscesa ove žlezde su: anatomske karakteristike žene, povrede, iritacije, nošenje uske odeće od sintetičkih materijala, neadekvatna higijena genitalne regije. Najčešći uzročnici zapaljenja su različite bakterije: streptokoke, stafilokoke, E. coli i polno prenosive bakterije koje izazivaju hlamidiju i gonoreju.

 

Lečenje

Uglavnom ciste Bartolinove žlezde ne daju simptome, ako nisu upaljene, stoga terapija u tim slučajevima nije potrebna. Lečenje zavisi od kliničke slikei i prvo se pokušava sa najmanje invazivnim tretmanom. Nekada je dovoljna terapija antibioticima i sedenje u toploj kupki par dana koja može pomoći da cista pukne i isprazni se sama. Ako ne dođe do toga, a postoji otok i bol radi se zasecanje i otvaranje apscesa, kao i njegova drenaža u ambulantnim uslovima.

Ove upaljene ciste često imaju tendenciju vraćanja. Tada je terapijska opcija i marsupijalizacija, kada se posle drenaže ivice rane zašiju sa zidom ciste, kako bi žlezda ostala otvorena i praznila se kontinuirano. Ukoliko prethodne metode ne daju efekta i problem se iznova vraća pribegava se hirurškom uklanjanju Bartolinove žlezde.

 

Prevencija

Nažalost, ne postoji način da se sa sigurnošću spreči nastanak ovog problema. Svaka žena je različita i ima drugačije seksualne navike kao i fizionomiju polnih organa.

Odgovorno seksualno ponašanje uz pravilno korišćenje kondoma, kao i adekvatne higijenske navike mogu pomoći u sprečavanju stvaranja apscesa i cisti.

Tim lekara


Dr Vladimir Antić


Dr Sara Dunja Pempelfort


Dr Dragiša Šljivančanin


Dr Srđan Saso

Kontakt

Za sve informacije o postupku operacije Bartolinijeve žlezde i drugim ginekološkim zahvatima i pitanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.