Biopsija grlića materice je procedura u kojoj se uzima mali uzorak tkiva iz grlića materice (donji deo materice koji se otvara u vaginu) za laboratorijsko ispitivanje. Biopsije grlića materice se često rade radi dijagnostikovanja abnormalnih ćelija ili praćenja promena na grliću materice.

Nakon biopsije grlića materice možemo očekivati tačkasto krvarenje ili blagi bol u stomaku, koji mogu trajati i do nedelju dana. Lekovi protiv bolova koji se prodaju bez recepta mogu pomoći u smanjenju nelagodnosti. Nemojte na svoju ruku uzimati aspirin zato što može da pospeši krvarenje.

Takođe postoji vrlo mali rizik od infekcije, koja može izazvati jači bol u stomaku i povišenu temperaturu, kada se obavezno treba javiti lekaru.

Da bismo prevenirali nastanak infekcije i produženo trajanje navedenih simptoma treba izbegavati seksualne odnose, teža fizička opterećenja, korišćenje tampona i gelova za intimnu negu nedelju dana nakon intervencije.

Higijena

Zbog mogućnosti pojave tačkastog ili jačeg krvarenja preopruka je da narednih dana nosite higijenske uloške ili štitnike za veš.

Takođe je važno izbegavati upotrebu parfimisanih kozmetičkih sapuna i kupki jer oni mogu iritirati grlić materice i povećati rizik od infekcije. Za održavanje higijene koristite blage proizvode ili neke od medicinski odobrenih sapuna i preparata za kupanje i održavanje intimne regije.

I još jednom dajemo bitan savet: ukoliko imate jaka krvarenja, odliv iz vagine propraćen oštrim bolom u donjem delu stomaka, obavezno se javite lekaru.