Biopsija grlića materice je procedura u kojoj se uzima mali uzorak tkiva iz grlića materice (donji deo materice koji se otvara u vaginu) za laboratorijsko ispitivanje. Biopsije grlića materice se često rade radi dijagnostikovanja abnormalnih ćelija ili praćenja promena na grliću materice.

Nakon biopsije grlića materice, neke žene mogu imati manji ili veći bol u stomaku. Ovo može biti zbog nekoliko faktora:

Upala: Mesto biopsije se može upaliti, izazivajući bol i otok.

Infekcija: Nakon biopsije grlića materice postoji vrlo mali rizik od infekcije. Ako se infekcija razvije, može izazvati bol u stomaku, povišenu temperaturu i druge simptome.

Krvarenje: Nakon biopsije može doći do krvarenja, što dalje može izazvati bol u stomaku. Sasvim je normalno da nekoliko dana imate blago tačkasto krvarenje.

Sa druge strane, ukoliko imate jaka krvarenja, odliv iz vagine propraćen oštrim bolom u donjem delu stomaka (abdomena), obavezno se javite lekaru.

Grčevi: materica se može skupiti i izazvati grčeve nakon biopsije grlića materice.

Seksualni odnosi nakon biopsije

Generalno se preporučuje da se sa seksualnim odnosima sačeka najmanje nedelju dana nakon biopsije grlića materice. Ovo je preporuka da bi se omogućilo zarastanje mesta biopsije i smanjio rizik od infekcije ili krvarenja.

Neki lekari mogu preporučiti duže čekanje pre seksa, posebno ako je bilo komplikacija ili ako je biopsija urađena da bi se uklonile abnormalne ćelije.

Higijena

Zbog mogućnosti pojave tačkastog ili jačeg krvarenja preopruka je da narednih dana nosite higijenske uloške ili štitnike za veš. Izbegavajte upotrebu tampona dok krvarenje ne prestane.

Takođe je važno izbegavati upotrebu parfimisanih kozmetičkih sapuna i kupki jer oni mogu iritirati grlić materice i povećati rizik od infekcije. Za održavanje higijene koristite blage proizvode ili neke od medicinski odobrenih sapuna i preparata za kupanje i održavanje intimne regije.

U većini vremena, bol u stomaku nakon biopsije je blag i nestaje sam od sebe u roku od nekoliko dana. Lekovi protiv bolova koji se prodaju bez recepta mogu pomoći u smanjenju nelagodnosti. Nemojte na svoju ruku uzimati aspirin i slične tablete zato što mogu da pospeše krvarenje.

I još jednom dajemo bitan savet: ukoliko imate jaka krvarenja, odliv iz vagine propraćen oštrim bolom u donjem delu stomaka, obavezno se javite lekaru.