Histerektomija je hiruška procedura uklanjanja materice i obično se radi kod žena preko 45 godina. Ona predstavlja i krajnju terapijsku meru u slučaju:

  • abnormalnog krvarenja i hroničnog pelvičnog bola, koji ne mogu da se reše lekovima
  • spada genitalnih organa koji može dovesti do urinarne inkontinencije i otežanog pražnjenja creva
  • tumora, benignih – miomi I fibroidi i malignih- materice, jajnika, grlića
  • patologije endometrijuma (sluznica koja oblaže unutrašnjost materice I odlubljuje se svakog meseca ako ne dođe do trudnoće), kao što su hiperplazija, rekurentni polipi, adenomioza

Postoji više vrsta histerektomija, u zavisnosti od toga koji se delovi genitalnih organa odstranjuju. Danas se obično vade i jajovodi zajedno sa matericom pošto su studije pokazale da se time smanjuje rizik za karcinom jajnika. Eventualno odstranjivanje jajnika se procenjuje individualno.

  1. Totalna histerektomija – uklanja se uterus sa grlićen, jajnici ostaju
  2. Subtotalna histerektomija – uklanja se samo telo materice, dok grlić ostaje – studije nisu pokazale prednost ove operacije u odnosu na funkcije mokraćne bešike i creva, kao ni seksualne funkcije
  3. Totalna histerektomija sa obostranom adneksektomijom – uklanja se materica, grlić, jajovodi I jajnici
  4. Radikalna histerektomija sa obostranom adneksektomijom – uklanjaju se materica, grlić, jajovodi, jajnici, gornji deo vagine, okolno masno tkivo I limfni čvorovi, u slučaju odmaklog stadijuma karcinoma grlića

Materica se može odstraniti vaginalno, laparoskopski i operacijom kroz otvoreni rez na stomaku.

Vaginalna histerektomija

Vaginalna histerektomija je prvi izbor kada je u pitanju odstranjivanje materice. Ne zahteva rez na stomaku, već se uterus uklanja kroz rez na vagini. Najčešće se radi kod spade materice ili kod drugih nemalignih stanja. Pacijentkinja se otpušta iz bolnice dan posle operacije i vrlo brzo se vraća svakodnevim aktivnostima. Komplikacije su retke, a potpuni oporavak traje do 4 nedelje.

Laparoskopska histerektomija

Laparoskopska histerektomija je minimalno invazivna hirurška procedura kojom se pomoću kamere i tankih instrumenata ulazi u trbuh kroz nekoliko malih rezova (5-12 mm). Uterus se može izvaditi u manjim delovima kroz rezove ili vaginalnim putem. Obično se radi kod benignih stanja. Oporavak je relativno kratak, ostaje se jedan dan u bolnici i pacijentkinja se brzo vraća normalnim aktivnostima.

Histerektomija kroz otvoreni rez

Histerektomija kroz otvoreni rez, poprečni kao kod carskog reza ili uzdužni od pupka naniže, radi se uglavnom kod jako velikih materica sa miomima i malignih bolesti. Pacijentkinja boravi u bolnici 2-4 dana posle operacije i oporavak je duži nego kod vaginalne i laparoskopske histerektomije.

Oporavak nakon histerektomije

Vremenski period napuštanja bolničke postelje je individualan i varira od Vaših godina i Vašeg opšteg zdravstvenog stanja. Takođe, zavisi od hiruške procedure kojom ste podvrgnuti (vaginalna, laparoskopska ili abdominalna). Ako ste imali vaginalnu ili laparoskopsku histerektomiju i osećate se sasvim u redu, bićete otpušteni iz zdravstvene ustanove nakon svega jednog provedenog dana. Međutim, to nije slučaj sa abdominalnom histerektomijom, tj. kroz otvoreni rez. Ona zahteva duži boravak na klinici, od 2 do 4 dana. Na posao se možete vratiti za 3 do 6 nedelja, u zavisnosti od posla kojim se bavite.

Potpuni oporavak opet zavisi od procedure koja je obavljena. Potrebno je od 6 do 8 nedelja nakon abdominalne histerektomije, dok je to za nijansu kraće kod vaginalne i laparoskopske, oko 4 nedelje. No, za sve ove zahvate je zajedničko da ipak morate mirovati i ne smete ni u kom slučaju dizati ništa teško, dok se abdominalni zidovi i okolno tkivo ne oporave.

Vežbanje i trening nakon histerektomije

Po otpuštanju iz zdravstvene institucije, dobićete savete u vezi sa prikladnim vežbama za vreme oporavka. Šetnja je uvek univerzalan i nepogrešiv odgovor, kao i plivanje kada se rane iscele. Sve to treba da bude dozirano. Nemojte se forsirati po svaku cenu, jer je sasvim očekivano da se lakše i brže zamarate nego inače. Preporučuje se da ne radite teške vežbe i da ne dižete ništa teško, bar 4 do 6 nedelja. Ako morate da dižete nešto lagano, postarajte se da su Vam kolena savijena, a leđa ispravljena.

Seksualni odnosi nakon histerektomije

Opšta je preporuka da nemate seksualne odnose 6 nedelja nakon operacije. U početku možete iskusiti suvoću vagine, pogotovo ako su Vam i jajnici uklonjeni i niste pod hormonskom terapijom.

Mnoge žene isprva osete gubitak želje za seksom (libida) nakon operacije, ali sve se vrati na svoje posle potpunog oporavka. Studije su čak pokazale da se bol tokom seksa smanjuje, te se ujedno jačina orgazma, libida i seksualne aktivnosti uvećava po obavljanju histerektomije. Istovremeno, više ne morate uzimati kontraceptivna sredstva kako biste sprečili trudnoću. No, topla preporuka je da i dalje koristite prezervative radi sopstvene zaštite i zaštite partnera od polno prenosivih bolesti.

Krvarenje nakon histerektomije

Normalno je da imate vaginalno krvarenje i sekret nakon histerektomije. Najčešće će se pojaviti tačkasto krvarenje ili ružičasti iscedak, što može da potraje do 6 nedelja. Ako imate obilna vaginalna krvarenja, krvne ugruške ili odliv ima neprijatan miris, obratite se svom lekaru.

Ishrana nakon histerektomije

Ako ste ranije kuburili sa viškom kilograma ili tukli bitku sa neujednačenom ishranom, pravi je trenutak da obratite posebnu pažnju na to nakon ove operacije. Dobitak na kilaži je razumna briga, ali zdrave navike mogu da Vam pomognu da uspešno izađete na kraj sa ovim problemom.

Za početak napravite plan dobro balansirane ishrane. Zamenite visokokalorične namirnice niskokaloričnim, prvenstveno zbog mirovanja i odsustva fizičke aktivnosti. Unosite sveže voće i povrće i pijte dosta tečnosti, najbolje vode, kako biste se hidrirali dovoljno. Alkohol izbegavajte.

Ako imate srčane probleme, konsultujte se sa lekarom u vezi sa unosom tečnosti. Ako patite od zatvora, koji je i jedna od nuspojava ove operacije, nastojte da konzumirate što više vlakana. Naravno, ukoliko ovo ne da željene rezultate, uvek se možete obratiti nutricionisti za savet.

Tim lekara


Dr Vladimir Antić

Dr Dragiša Šljivančanin

Dr Sara Dunja Pempelfort

Dr Srđan Saso

Kontakt

Za sve informacije o postupku histerektomije i drugim ginekološkim pitanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.