Histerektomija je hiruška procedura uklanjanja materice. Mnoštvo žena se podvrgne histerektomiji. To je veoma uobičajeno za žene u dobu od 40 do 50 godina. Histerektomija se obavlja kako si se zbrinuli zdravstveni problem koji utiču na ženski reproduktivni sistem. Neki od problema uključuju: obilne odlive, hroničan bol karlice, benigne tumore, karcinom jajnika, itd. Obzirom da se radi o ozbiljnoj operaciji, preporučljivo je obaviti je samo ako su svi ostali medicinski tretmani iskorišćeni, kao u slučaju karcinoma.

U slučaju da oboljenja materice i simptomi koje ta oboljenja izazivaju ne mogu da se leče lekovima, pristupa se operativnom lečenju. Materica se može odstraniti vaginalno, laparoskopski i operacijom kroz otvoreni rez na stomaku. Danas se obično odstranjuju i jajovodi pri odstranjivanju materice posto su studije pokazale da se time smanjuje rizik za karcinom jajnika. Eventualno odstranjivanje jajnika se procenjuje individualno.

Vaginalna histerektomija

Vaginalna histerektomija je prvi izbor kada je u pitanju odstranjivanje materice. Ne zahteva rez na stomaku. Operacija traje obično oko 45 minuta. Pacijentkinja se otpušta iz bolnice dan posle operacije i vrlo brzo se vraća svakodnevim aktivnostima. Mogu se operisati i ,,velike” materice sa miomima.

Laparoskopska histerektomija

Laparoskopska histerektomija je metoda kada se kamera i instrumenti ubace u stomak kroz nekoliko malih rezova (5-12 mm). Operacija se izvodi malim instrumentima pod kontrolom kamere i materica se odstrani vaginalno. Operacija traje 60-90 minuta, (možse trajati I duže kod operaciaj karcinoma) ostaje se jedan dan u bolnici i pacijentkinja se brzo vraća normalnim aktivnostima. Mogu se operisati i,,velike” materice sa miomima.

Histerektomija kroz otvoreni rez

Histerektomija kroz otvoreni rez se danas retko radi, uglavnom kod jako velikih materica sa miomima i malignih bolesti. Operacija traje obicno 60-90 minuta (može trajati i duže kod operacija karcinoma). Pacijentkinja boravi u bolnici 2-4 dana posle operacije i oporavak je duži nego kod vaginalne i laparoskopske histerektomije.

Oporavak nakon histerektomije

Vremenski period napuštanja bolničke postelje je individualan i varira od Vaših godina i Vašeg opšteg zdravstvenog stanja. Takođe, zavisi od hiruške procedure kojom ste podvrgnuti (vaginalna, laparoskopska ili abdominalna). Ako ste imali vaginalnu ili laparoskopsku histerektomiju i osećate se sasvim u redu, bićete otpušteni iz zdravstvene ustanove nakon svega jednog provedenog dana. Međutim, to nije slučaj sa abdominalnom histerektomijom, tj. kroz otvoreni rez. Ona zahteva duži boravak u klinici: od 2 do 4 dana.

Potpuni oporavak opet zavisi od procedure koja je obavljena. Potrebno je od 6 do 8 nedelja nakon abdominalne histerektomije, dok je to za nijansu kraće kod vaginalne i laparoskopske. No, za sve ove zahvate je zajedničko da ipak morate mirovati i ne smete ni u kom slučaju dizati ništa teško dok se abdominalni zidovi i okolno tkivo ne oporave.

Vežbanje i trening nakon histerektomije

Po otpuštanju iz zdravstvene institucije, dobićete savete i upute u vezi sa prikladnim vežbama za vreme oporavka od ove operacije. Hodanje ili šetnja je uvek univerzalan i nepogrešiv odgovor. Isto tako, kada se rane iscele, može da svratite do obližnjeg bazena i otplivate malo. No, sve to treba da bude dozirano. Nemojte se forsirati po svaku cenu, jer je sasvim očekivano da se lakše i brže zamarate nego inače. Preporučuje se da ne dižete ništa teško tokom oporavka. Ako morate da dižete nešto lagano, postarajte se da su Vam kolena savijena, a leđa ispravljena.

Seksualni odnosi nakon histerektomije

Po okončanju histerektomije, opšta je preporuka da ne upražnjavate seks dok se ožiljci ne iscele i bilo kakvi vaginalni sekreti ne prestanu, što obično najmanje traje 4 do 6 nedelja. Dokle god se osećate lagodno i opušteno, bezbedno je imati seksualni odnos. U početku možete iskusiti suvoću vagine, pogotovo ako su Vam i jajnici uklonjeni i niste pod hormonskom terapijom.

Mnoge žene isprva osete gubitak želje za seksom (libida) nakon operacije, ali sve se vrati na svoje posle potpunog oporavka. Studije su čak pokazale da se bol tokom seksa smanjuje, te ujedno jačina orgazma, libida i seksualne aktivnosti uvećava po obavljanju histerektomije. Istovremeno, više ne morate uzimati kontraceptivna sredstva kako biste sprečili trudnoću. No, topla preporuka je da i dalje rabite prezervative radi sopstvene zaštite i zaštite partnera od polno prenosivih bolesti.

Krvarenje nakon histerektomije

Nakon histerektomije imaćete neka vaginalna krvarenja i sekret. To je sasvim normalno. Odliv će biti manji nego tokom menstruacije, ali može da potraje do 6 nedelja. Ako imate obilna vaginalna krvarenja, krvne ugruške ili odliv ima nesnosan vonj, obratite se svom lekaru.

Ishrana nakon histerektomije

Ako ste pre kubirili sa viškom kilograma ili tukli bitku sa neujednačenom ishranom, pravi je trenutak da obratite posebnu pažnju na to nakon ove operacije. Dobitak na kilažu posle histerektomije je razumna briga, ali zdravorazumski saveti mogu da Vam pomognu da uspešno izađete na kraj sa tim.

Za početak napravite plan dobro balansirane ishrane. Gledajte da zamenite visokokalorične namirnice sa niskokaloričnim, prvenstveno zbog mirovanja i odsustva fizičke aktivnosti. Unosite sveže voće i povrće (posebno ona tamnolisna), koje će Vam dati sitost, te pomoći oporavku nakon operacije. Nije na odmet da pijete dosta tečnosti, po mogućstvu vode, kako biste hidrirali dovoljno. Na alkohol nemojte ni da pomišljate.

Ako imate srčane probleme, konsultujte se sa lekarom u vezi sa unosom tečnosti. Ako patite od zatvora, koji je, takođe, jedna od nuspojava po obavljanju procedure, nastojte da konzumirate što više vlakana. Naravno, ukoliko ovo ne da željenog rezultata, uvek se možete obrati nutricionisti za savet.

Kontakt

Za sve informacije o postupku histerektomije i drugim ginekološkim pitanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.