Histeroskopija je minimalno invazivna procedura prilikom koje se kamerom ispituje materična duplja ubacivanjem histeroskopa u matericu vaginalnim putem. Kamera nam omogućava da jasno na ekranu monitora vidimo kako izgleda unutrašnjost materice i u kakvom su stanju otvori jajovoda.

Radi se u cilju ispitivanja uzroka krvarenja iz materice, pelvičnog bola, kod postojanja određenih promena u materičnoj duplji – najčešće polipa, zatim kod ponavljanih spontanih pobačaja i ispitivanja infertiliteta.

Najčešće se istovremeno uzima i biopsija ili se radi kiretaža materične duplje i kanala grlića materice.

Pored dijagnostike, ova procedura se koristi i u terapijske svrhe – za uklanjanje polipa, resekciju septuma, vađenje spirale, uklanjanje manjih mioma koji dopiru do materične šupljine, uklanjanje ožiljaka unutar materice (adhezija).

Intervencija traje 10-30 minuta, radi se u lokalnoj ili opštoj anesteziji.

Oporavak nakon histeroskopije

Pacijentkinja se otpušta kući neposredno posle intervencije, jer je oporavak vrlo kratak i bezbolan. Rizik za infekciju i komplikacije je minimalan. Možete očekivati oskudno krvarenje i blage bolove po tipu menstrualnih nekoliko dana.

Pacijentkinjama se preporučuje uzdržavanje od seksualnih odnosa, kao i aktivnog bavljenja sportom u naredne dve nedelje nakon histeroskopije.

Već istog dana se možete tuširati, ali se kupanje u kadi preporučuje nakon par dana.

Naravno, pacijentkinje će dobiti jasna upustva od strane doktora kako da se ponašaju nakon intervencije. Korisno je da pacijentkinje prate svoje stanje i preporuka je da se obrate se lekaru ukoliko:

  • Imaju jak bol i/ili obilnija krvarenja
  • Imaju neprijatan miris iz vagine koji može da navede na postojanje infekcije
  • Imaju drhtavicu ili osećaj jeze i hladnoće

Kontakt

Za sve informacije o postupku histeroskopije i drugim ginekološkim pitanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.