To je intervencija koja se radi ubacivanjem kamere i instrumenata kroz grlić materice da bi se ispitao uzrok krvarenja iz materice ili kod sumnje na određene promene u materičnoj duplji.

Najčešće se istovremeno uzima i biopsija ili se radi kiretaža materične duplje i kanala grlća materice.

Ova procedura se još koristi u slučajevima ispadanja spirale, kod krvarenja nakon menopauze, ispitivanja više spontanih pobačaja.

Intervencija traje oko 15 minuta, radi se u lokalnoj ili opštoj anesteziji i pacijentkinja se otpušta kući neposredno posle intervencije.

Detaljnije o tome šta je histeroskopija?

Histeroskopija je vrsta ginekološka operacije. U pitanju je manji zahvat nakon koga se pacijentkinja vrlo brzo otpušta kući. Pozitivna stvar kod histeroskopije je i podatak da je oporavak nakon zahvata vrlo kratak i bezbolan.

Procedura se vrši tako što doktor kroz kanal grlića materice ubacuje minijaturnu savtiljivu cevčicu malog promera kroz koji može da uvede kameru ili druge instrumente u matericu.

Kamera omogućava doktoru da jasno na ekranu monitora vidi kako izgleda unutrašnjost materice. Histeroskopija je jedna od najboljih metoda da se vidi da li na materici postoje neke abnormalne pojave.

Doktor uz pomoć histeroskopa posmatra oblik materice, njen omotač i analizira da li eventualno postoje unutar-materične promene (polipi). Doktor takođe može da usmeri kameru do otvora jajovoda i da posmatra stanje otvora.

Intervencija traje od 10 do 30 minuta i radi se u lokalnoj ili kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Koje postupci se mogu izvršiti histeroskopijom?

Ovo je jako pouzdana metoda za veliki broj analiza i intervencija:

 • Utvrđivanje postojanja polipa
 • Uklanjanje polipa endometrijuma ili grlića materice
 • Uklanjanje mioma
 • Ispitivanje prohodnosti jajovoda
 • Uklanjanje unutar-materičnih adhezija (ožiljci)
 • Biopsija sluznice endometrijuma
 • Ablacija endometrijuma tj. tretiranje neredovnih ili obilnih menstrualnih krvarenja

Oporavak nakon histeroskopije 

Vreme oporavka je kratko. Skoro sve pacijentkinje se puštaju kući istog dana nakon histeroskopske operacije. Rizik za infekciju i komplikacije je minimalan.

Pacijentkinjama se preporučuje uzdržavanje od seksualnih odnosa kao i aktivno bavljenje sportom u naredne dve nedelje nakon histeroskopije.

Već istog dana se možete tuširati, ali se kupanje u kadi preporučuje nakon par dana.

Naravno, pacijentkinje će dobiti jasna upustva od strane doktora kako da se ponašaju nakon intervencije. Korisno je da pacijentkinje prate svoje stanje i preporuka je da se obrate se lekaru ukoliko:

 • Imaju jak bol koji se ne ublažava redovnim lekovima protiv bolova
 • Imaju krvarenja zbog kojih moraju da često menjaju štitnike ili uloške
 • Imaju neprijatan miris iz vagine koji može da navede na postojanje infekcije
 • Imaju drhtavicu ili osećaj jeze i hladnoće

Kontakt

Za sve informacije o postupku histeroskopije i drugim ginekološkim pitanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.