Sa godinama starosti polako pada kvalitet i broj spermatozoida, mada taj pad polnih ćelija nije tako izražen kao kod žena.

Rizik za spontani pobačaj i hromozomske promene kod deteta blago raste sa godinama starosti oca.

Smanjeni broj i pokretljivost spermatozoida obično za rezultat imaju infertilitet.

Kod 1 % muškaraca u reproduktivnom dobu se javlja potpuni nedostatak spermatozoida (azospermia). Poremećena funkcija spermatozoida može biti posledica hormonskih i genetskih poremećaja, proširenih vena (varikocela), nespuštenih testisa i operacija na genitalnim organima, kao i zračenja i lečenja citostaticima zbog malignih bolesti.

Kod tih muškaraca se spermatozoidi mogu dobiti iz pasemenika (epidimisa) ili iz samog testisa.

Ako je uzrok „zapušenje“ u kanalima, spermatozoidi se mogu dobiti aspiracijom epidimisa, metodom koja se zove perkutana aspiracija epididmisa (PESA).

Ukoliko se spermatozoidi ne nađu u epididmisu, radi se biopsija testisa, to jest metoda koja se zove „ekstrakcija spermatozoida iz testisa“ (TESE).

Kada se proceni da je uzrok azospemije u samom testisu (takozvana neobstruktivna azospermija) radi se mikro TESE. To je metoda koja daje najveće šanse da se izoluju spermatozoidi i izvodi se pod operacionim mikroskopom sa uveličanjem od 6-24 x.

Sve ove intervencije se mogu raditi u opštoj ili lokalnoj anesteziji. Ukoliko se pronađu spermatozoidi, može se odmah raditi vantelesna oplodnja, ili se materijal zamrzava za kasniju upotrebu. Rezultati vantelesne oplodnje su isti kao i kada se koriste spermatozoidi iz ejakulata.

Kontakt

Za informacije o dijagnostici i tretmanu infertiliteta kod muškaraca kao za konsultacije sa našim stručnjacima kontaktirajte nas na brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.