Starost žene je važan prognostički faktor za nastanak trudnoće. Devojka u pubertetu ima na oba jajnika oko 400 000 jajnih ćelija koje se nalaze u takozvanim ,,primordijalnim folikulima”. U svakom ciklusu se razvija oko 1000 jajnih ćelija da bi samo jedna sazrela i ovulirala, tako da žena u svom životu ima 350-400 ovulacija. Sa godinama pada i kvalitet jajnih ćelija, što je naročito izraženo posle 35 godine.

Poremećaji ovulacije

Pod ovulacijom se podrazumeva oslobađanje zrele jajne ćelije iz folikula jajnika, koja zatim biva ,,uhvaćena” od jajovoda gde biva oplođena spermatozoidom. Ovulacija je rezultat koordinisane funkcije hormona centralnog nervnog sistema i jajnika. Pri poremećaju tog balansa hormona, izostaje ovulacija.

Uzroci mogu biti:

  • gubitak telesne težine i poremećaji ishrane;
  • težak fizički trening;
  • prekomerna telesna težina;
  • izraziti psihički stres;
  • sindrom policističnih jajnika (PCOS).

PCOS

PCOS je najčešći hormonalni poremećaj kod žena koji pogađa 10 % ženske populacije. Kod pacijenata sa PCOS, jajnici proizvode višak muških hormona sto sprečava ovulaciju i dovodi do neurednih menstruacija. Akne i pojačana kosmatost se takođe javljaju kod ove grupe pacijentkinja. Infertilitet je posledica izostanka ovulacije.

Neprohodni jajovodi

Funkcija jajovoda je da transportuje ovuliranu jajnu ćeliju ka materici kao i spermatozoide iz pravca materice. Oplodnja se dešava u jajovodu odakle oplođena jajna ćelija putuje u materičnu duplju uz pomoć finog transportnog mehanizma koji se nalazi u jajovodu. Oštećenje sluzokože jajovoda i zapušenje jajovoda, koje najčešće nastaje posle infekcije hlamidijom i gonokokom, dovodi do infertiliteta. Priraslice i ožiljno tkivo u stomaku posle infekcije ili endometrioze, takođe mogu da dovedu do poremećene funkcije jajovoda. IVF se danas koristi kao metoda izbora u lečenju infertiliteta, mada u pojedinim selektiranim slučajevima može da se leči i hirurškim putem.

Materica kao faktor infertiliteta

Miomi (dobroćudne promene na materici) koji se nalaze u materičnoj duplji i eventualno u zidu materice mogu biti uzrok neplodnosti. Oko 8 % žena između 33 i 40 godina ima miome. Određene urođene anomalije materice i priraslice, tj. ožiljno tkivo u materičnoj duplji, smanjuju šansu za trudnoću. Bez materice se rodi 1 od 4000 žena, dok se kod jednog dela žena operativno odstrani materica u reproduktivnom dobu zbog malignih bolesti i komplikacija na porođaju.

Endometrioza

Endometrioza je stanje gde se sluzokoža materice nalazi izvan materične duplje, najčešće u trbušnoj duplji i na jajnicima. Žene sa endometriozom najčešće imaju bolne menstruacije, bolove pri seksualnom odnosu i hronični bol u stomaku. Endometrioza dovodi do infertiliteta tako sto sprečava ovulaciju, negativno utiče na oplodnju, stvara priraslice u stomaku i remeti funkciju jajovoda.

Poremećena funkcija hormona

Visok nivo hormona prolaktina i neadekvatna funkcija štitne žlezde dovode do poremećaja ovulacije i time do infertiliteta.

Tim lekara


Dr Zoran Stanković


Dr Dragana Mićić


Dr Jelena Vugdelić Mitrović


Dr Dragiša Šljivančanin


Dr Aleksandar Raković

Kontakt

Za sve informacije o infertilitetu i drugim aktivnostima koje pomažu začeću kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.