Infertilitet se u savremenoj literaturi koristi umesto reči sterilitet. Sterilitet se tumači kao potpuna nemogućnost začeća i trudnoće, dok se pod infertilitetom smatra smanjena šansa za trudnoću koja se može povećati određenim medicinskim postupcima.

Infertilitet se definiše kao izostanak trudnoće posle godinu dana aktivnog pokušaja, tj. seksualnih odnosa bez upotrebe kontraceptivnih metoda. Kontakt sa lekarom se savetuje i pre navršenih godinu dana aktivnog pokušaja kod parova kod kojih postoji neki faktor rizika (neuredne menstruacije, zene starije od 35 godina, operacije na jajnicima, zračenje ili lečenje citostaticima).

Verovatnoća da će jedan par ostvariti trudnoću je 20 % po menstrualnom ciklusu. Velike studije su pokazale da otprilike 85 % parova ostvari zeljenu trudnoću u roku od godinu dana, a da preostalih 15 % ima potrebu za odgovarajućim medicinskim tretmanom. Infertilitet moze biti primarni i sekundarni.

Primarni infertilitet je kada žena nikada nije bila trudna uprkos pokušaju od godinu dana.

Pod sekundarnim infertilitetom se podrazumeva izostanak trudnoće posle godinu dana aktivnog pokusaja kod zena koje su ranije bile u drugom stanju.

Uzroci infertiliteta

Sama oplodnja je dosta kompleksan proces i još uvek nije potpuno objašnjen. Po nekim grubim procenama je u oko 30 % slučajeva uzrok neplodnosti ženski faktor, u 30 % muški, u 30 % uzrok je kod oba partnera i kod 10 % parova se ne može naći uzrok (neobjašnjivi infertilitet).