Intrauterina inseminacija (IUI) je metoda lečenja infertiliteta kada se obradjeni uzorak sperme ubaci kateterom u materičnu duplju.

Da bi se povećale šanse za uspešnu inseminaciju koja rezultira trudnoćom potrebno je pažljivo usaglasiti veliki broj faktora pre same procedure:

Praćenje ovulacije. Pošto je tajming ključan, praćenje znakova predstojeće ovulacije je kritično. Lekar će preko transvaginalnog ultrazvuka vizualno pregledati vaše jajnike i analizirati rast folikula.

Priprema uzorka sperme. Vaš partner daje uzorak sperme na dan inseminacije. Preporučljivo je da se uzorak daje u ordinaciji. Sperma se analizira i priprema. Pošto određeni elementi u spermi mogu izazvati reakcije u telu žene koje ometaju oplodnju, uzorak će biti tretiran na način koji odvaja visoko aktivne progresivne pokretnu spermatozoide od semena nižeg kvaliteta i drugih elemenata.

Praćenje nivoa LH hormona. Dan ovulacije se može odrediti uz pomoć testova iz urina ili analize krvi na luteinizirajući hormon (LH).

Inseminacija se radi tog dana kada je pozitivan urin test ili kada poraste nivo LH hormona u krvi, eventualno dan kasnije. Žena posle inseminacije može da obavlja svoje redovne aktivnosti.

Ishod inseminacije

Cilj i očekivani ishod intrauterine oplodnje je da spermatozoidi dopru u jajovod i oplodi jaje koje čeka, što rezultira trudnoćom.

Kada se preporučuje inseminacija?

Bračni infertilitet. Inseminacije (IUI) se često izvodi kao prvi tretman za infertilitet. Infertilitet se definiše kao izostanak trudnoće posle godinu dana aktivnog pokušaja, tj. seksualnih odnosa bez upotrebe kontraceptivnih metoda.

Grlića materice kao uzrok infertiliteta. Grlić materice, na donjem kraju materice, pruža otvor između vaše vagine i materice. Mukus koju proizvodi grlić materice u vreme ovulacije pruža idealno okruženje za spermatozoide da putuju iz vagine do jajovoda. Ali, ako vam je mukus grlića materice previše gust, to može ometati putovanje sperme.

Kvalitet spermograma kao uzrok infertiliteta. Ukoliko u spermi ne postoji dovoljna količina spermatozoida, ili su postojeći spermatozoidi neadekvatne pokretljivosti i morfologije onda se preporučuje inseminacija kao metod da se obrađena sperma fizički ubaci kateterom u materičnu duplju i tako pomogne procesu oplodnje.

Ovulatorni faktori neplodnosti. Inseminacija se takođe može izvesti za žene koje imaju infertilitet uzrokovan problemima sa ovulacijom, uključujući odsustvo ovulacije ili smanjen broj jajnih ćelija.

 

Kontakt

Za sve informacije o pripremi i samom postupku inseminacije kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.