Za mnoge parove celokupan put kroz vantelesnu oplodnju ima jak uticaj na njihove emocije i psihloško stanje.

Tokom trajanja postupka parovi često osećaju kombinaciju uzbuđenja, nade i stresa. Ne treba napominjati da su emocije izuzetno naglašene ukoliko procedura ne donese željeni rezultat kada prirodno nastupa razočarenje i tuga.

Suočavanje

Psihološki gledano, onog trenutka kada doktor saopšti paru da imaju dijagnozu infertiliteta tada počinje životna kriza koja od pacijenta zahteva da se suoči sa novim životnim okolnostima, prihvati dijagnozu i mentalno se pripremi za medicinski tretman. Ovu informaciju neki pacijenti teško podnose, a proces lečenja nepovoljno utiče na partnerstvo i psihološku dobrobit pacijenta.

Posledice mogu biti brojne i različitog intenziteta. Od pojačanog stresa, visoke uznemirenosti, intenzivnih strahova i duboke tuge do klinički značajne anksioznosti i produženih depresivnih reakcija kada trudnoća postaje potpuna preokupacija, merilo vrednosti čoveka i isključivi životni cilj. Ovo predstavlja preveliki pritisak kako za medicinski tretman, tako i za normalan život pacijenta.

Jedan od najvećih izazova VTO-a je upravljanje ovim jakim emocijama. Usponi i radosni trenuci mogu biti neverovatno intezivni, posebno kada parovi dobiju pozitivan test na trudnoću. Pomisao i uzbuđenje da je osnivanje porodice na dohvat ruke.

Ali padovi odnosno tužni momenti mogu biti razorni, posebno kada vantelesna oplodnja ne rezultira uspešnom trudnoćom.

Sistem podrške

Jedan od načina da se upravlja emocionalnim usponima i padovima je da oko sebe napravite jak sistem podrške. Ovo može uključivati prijatelje, porodicu i grupe za podršku. Posebno su korisne grupe parova koji su ranije prolazili kroz VTO. Imati ljude uvek spremne za razgovor i one koji razumeju kroz šta prolazite može vam pružiti preko potrebnu emocionalnu podršku tokom ovog teškog vremena.

Uvek je preporuka da se obatite psihologu ili terapeutu. U VTO procesu uloga psihologa je da podrži pojedinca ili par, pomogne im da se suoče sa emocijama i mislima i pomogne im da razviju mehanizme koji će im pomoći da kroz procedure prođu uz očuvanje psihološkog blagostanja.

Takođe je važno biti realan u pogledu potencijalnog ishoda vantelesne oplodnje. Iako može biti veoma efikasan tretman za infertilitet, VTO nema 100% garancijau uspeha. Normalno je polagati velike nade, ali je važno da budete spremni na mogućnost neuspeha i da imate plan kako da se nosite ako do njega slučajno dođe.

Posvetite se sebi

Drugi način da se nosite sa emocionalnim usponima i padovima tokom VTO procedure je da se brinete o sebi fizički i mentalno. Ovo može uključivati zdravu ishranu, redovne šetnje ili vežbanje, rad na sebi i praktikovanje tehnika za smanjenje stresa.

Takođe je važno da budete otvoreni i iskreni sa svojim partnerom o tome kako se osećate. VTO može da optereti brak, ali međusobna komunikacija i podrška mogu vam pomoći da to zajedno prebrodite.

Pomoć i tokom trudnoće

Nekim parovima psihološka podrška je dobrodošla i tokom trudnoće kada se mogu javiti intenzivnije pihološke reakcije i neprijatna stanja, poput jakih strahova, predrasuda i opterećujućih misli, neočekivanih talasa nezadovoljstva itd. Podrška tokom trudnoće, kanalisanje emocija i psihološka priprema za dolazak prinove i roditeljstvo mogu biti dobar odgovor na ove izazove.

Na kraju krajeva, emocionalni tobogan vantelesne oplodnje je nešto što svaka osoba doživljava drugačije. Ono što je najvažnije je da pronađete mehanizme suočavanja koji rade za vas i da zapamtite da niste sami. Ima mnogo drugih koji su prošli isti put i i koji su nakon jednog, tri ili više postupaka konačno našli svoj mir.