Vantelesna oplodnja (VTO) je složen proces koji obično uključuje nekoliko koraka i može potrajati i do nekoliko nedelja da se završi.

Sam postupak vantelesne oplodnje traje 14-18 dana. Obično se početak terapije sinhronizuje sa menstrualnim ciklusom i terapija počinje drugog ili trećega dana ciklusa.

Sama terapija lekovima za stimulaciju jajnika traje desetak dana, zatim se posle dva dana radi aspiracija jajnih ćelija i tog dana partner mora biti prisutan. Nakon dva do pet dana oplođena jajna ćelija (ili više njih) se vraća u materičnu duplju.

Naravno, postoji i period sakupljanja dokumentacije i rezultata analiza. I za ovo je potrebno oko dve nedelje.

Evo pregleda procesa:

1. Inicijalne konsultacije: Tokom inicijalne konsultacije, lekar će razgovarati o vašoj istoriji bolesti, obaviti fizički pregled i utvrditi da li ste dobar kandidat za VTO.

2. Stimulacija jajnika: Sledeći korak je stimulisanje jajnika da proizvode više jajnih ćelija. Ovo se obično radi korišćenjem injekcionih lekova koji sadrže folikle-stimulišući hormon (FSH) ili luteinizirajući hormon (LH).

3. Aspiracija jajnih ćelija: Kada su jajnih ćelije zrela, izvlače se iz jajnika pomoću igle koja se ubacuje kroz vaginu. Ova procedura obično traje oko 30 minuta.

4. Oplodnja: Jaja se zatim oplođuju spermatozoidima vašeg partnera u laboratorijskoj posudi. Ako je oplodnja uspešna, dobijeni embrioni će nastaviti da se razvijaju.

5. Transfer embriona: Posle dva do pet dana, embrioni se prenose u matericu. Ova procedura se radi u ordinaciji i traje samo nekoliko minuta.

6. Test trudnoće: Nakon transfera embriona, vrši se test trudnoće kako bi se utvrdilo da li je procedura bila uspešna.

Ceo proces može potrajati nekoliko nedelja da se završi, a neke osobe će možda morati da prođu kroz više od jednog ciklusa VTO pre nego što zatrudne. Važno je imati na umu da VTO nije uvek uspešan i da stopa uspeha varira u zavisnosti od niza faktora, uključujući starost žene, uzrok neplodnosti i kvalitet embriona.

Kada se vantelesna oplodnja može ponoviti?

Dužina vremena koje treba da sačekate pre nego što pokušate sa drugim ciklusom vantelesne oplodnje (VTO) ako prvi nije bio uspešan zavisi od nekoliko faktora, uključujući vaše godine, uzrok vaše neplodnosti i vaše opšte zdravlje.

Generalno, preporučuje se sačekati od 4 do 6 nedelja pre nego što pokušate sa drugim ciklusom VTO-a. Novi VTO ciklus ne bi trebalo da se radi dva meseca zaredom bez menstrualnog ciklusa između njih.

To ustvari znači da se preporučuje da žena prođe kroz makar jedan menstrualni ciklus.

Ovo omogućava vašem telu vreme da se oporavi od lekova i procedura uključenih u prvi ciklus. Takođe vam daje vremena da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste utvrdili zašto prvi ciklus nije bio uspešan i da razgovarate o svim promenama koje bi mogle biti potrebne da bi se povećale šanse za uspeh u budućnosti.

Ako doživljavate značajnu količinu stresa ili ako imate druga zdravstvena stanja koja mogu uticati na plodnost, vaš lekar može preporučiti da sačekate duže pre nego što pokušate sa drugim ciklusom vantelesne oplodnje.

Važno je da razgovarate o vašim mogućnostima sa svojim lekarom i da pratite njihove preporuke kako biste povećali šanse za uspeh budućih procedura vantelesne oplodnje.