Mikrohirurška ekstrakcija spermatozoida iz testisa (Microsurgical testicular sperm extraction – microTESE) je hirurška intervencija pri kojoj speratozoidi izvlače iz seminifernih tubula muških testisa. Ova intervencija se preporučuje muškarcima sa neopstruktivnom azoospermijom. Neopstruktivna azoospermija se dijagnostikuje kada u ejakulatu nije moguće detektovati i izolovati spermatozoide.

microTESE procedura spada u tehniku dobijanja spermatozoida iz testisa, umesto iz sperme (ejakulata).

Ove procedure se često nazivaju TESA (aspiracija testisa), TESE (vađenje sperme testisa) ili PESA (perkutana epididimalna aspiracija sperme).

Za muškarce sa neopstruktivnom azoospermijom se preporučuje da se prvo radi microTESE, a ako ona nije uspešna onda raditi punkciju testisa (aspiracija finom iglom) ili biopsiju testisa. Bolje je prvo pokušati sa microTESE metodom jer su mnoge studije pokazale da microTESE daje najveću stopu dobijanja spermatozoida, izaziva najmanje oštećenja testisa i predstavlja metodu nakon koje se testisi brže oporavljaju.

Kako izgleda microTESE postupak?

microTESE proceduru izvodi hirurg pod opštom anestezijom koristeći operativni mikroskop. Pacijent se otpušta kući nakon nekoliko dana boravka u klinici.

Oporavak je brz. Mošnica (scrotum) je jedan od delova tela koji se najbrže zaceljuju, tako da se većina muškaraca brzo oporavlja i ima kratkotrajne bolove nakon operacije. Ali lekar će vam za svaki slučaj prepisati lekove protiv bolova.

Da je potrebno ponoviti microTESE postupak više puta?

Kada je moguće, sve dodatne spermatozoide dobijene tokom ekstrakcije microTESE možemo zamrznuti da bi se oni sačuvali pri čemu se izbegavaju dalje procedure. Ishod inseminacija (ICSI) ili vantelesne oplodnje (IVF) je generalno podjednak kada se koriste prethodno zamrznuti ili nezamrznuti spermatozoidi.

Ako je potrebno ponoviti mikroTESE proceduru, obično je najbolje sačekati 6 do 12 meseci.

Kontakt

Za sve informacije o microTESE proceduri kao i drugim metodama za lečenje infertiliteta kod muškaraca kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.