Molarna trudnoća je medicinski termin koji se odnosi na abnormalnu trudnoću u kojoj se formira abnormalno tumoroliko tkivo placentnog porekloa  umesto normalnih embrionskih tkiva – embriona (fetusa) I posteljice. U grupi bolesti trudnoće definisanih kao GESTACIJSKA TROFOBLASTNA BOLEST, postoje dva glavna tipa molarnih trudnoća: parcijalna (delimična) i kompletna

  1. Parcijalna molarna trudnoća: U ovoj formi mole detektuje se rani razvoj embriona sa patološkom formom placentnog tkiva koje dobija formu grozdaste mole
  2. Kompletna molarna trudnoća: U ovoj formi mole ne dolazi do formiranja embriona (anembrionalna triudnoća) već je matrična šupljina okupirana tumorolikim tkivom grozdaste mole.

Molarna trudnoća obično dovodi do pobačaja ili se uklanja putem hirurškog zahvata kako bi se sprečile komplikacije kao što je krvarenje. Takođe, postoji i rizik od ponovne pojave molarnih trudnoća u budućim trudnoćama. Ova stanja zahtevaju pažljivo praćenje i lečenje pod nadzorom lekara.

Uzroci molarne trudnoće

Osnovni uzrok nastanka mole je genetski disbalans nastao u momentu začeća a koga karakteriše ili inaktivacija maternalnog genetskog materijala i prisustvo samo seta hromozoma poreklom od spermatozoida (kompletna grozdasta mola) ili prisustvo dva seta hromozoma poreklom od oca uz jedan set hromozoma poreklom od majke (dva spermatozoida oplode jednu jajnu ćeliju – Parcijalna grozdasta mola).

Koji su faktori rizika za nastanak molarne trudnoće:

 Starost majke: Postoji povećan rizik od molarnih trudnoća kod žena starijih od 35 godina.

Prethodne molarne trudnoće: Žene koje su već imale molarnu trudnoću imaju veći rizik od ponovne pojave ovog stanja u budućim trudnoćama.

Uticaj okoline: Neke studije sugerišu da faktori okoline, poput ishrane ili izloženosti hemikalijama, mogu imati ulogu u nastanku molarnih trudnoća, ali ta veza još nije potpuno razjašnjena.

Važno je napomenuti da ovi faktori mogu uticati na pojavu molarnih trudnoća, ali ne postoji jedan jasan uzrok koji može objasniti svaki slučaj. Razumevanje tačnih uzroka i mehanizama nastanka molarnih trudnoća je i dalje predmet istraživanja.

Koji su simptomi molarne trudnoće

Molarna trudnoća može biti potpuno asimptomatska (u samom početku). Beleži se češća pojava simptoma hiperemeze tj. Intenzivnih mučnina i učestalog povraćanja u prvom trimestru trudnoće. Kasnije se najčešće pojavljuje vaginalno krvavljenje uz bolove u maloj karlici. Ovi simptomi su deo kliničke slike spontanog prekida trudnoće koji u konačnom prestavlja ishod svih molarnih trudnoća.

Kako se otkriva molarna trudnoća

Molarna trudnoća se obično otkriva putem kombinacije fizičkog pregleda, ultrazvuka, i analize nivoa humanog horionskog gonadotropina (hCG) u krvi. Evo detalja o metodama otkrivanja:

Ultrazvuk: Ultrazvučni pregled je često prvi korak u dijagnostici molarnih trudnoća. Tokom ultrazvuka, lekar će pregledati matericu kako bi potvrdio prisustvo trudnoće i da bi procenio karakteristike embriona i posteljice. Važna je ultrazvučna distinkcija između grozdaste mole i invazivne grozdaste mole ili malignih formi gestacijske trofoblastne bolesti.

Analiza nivoa hCG: HCG je hormon koji proizvodi posteljica tokom trudnoće. U slučaju molarnih trudnoća, nivo hCG često je znatno viši nego u normalnoj trudnoći. Ovaj hormonski nivo se redovno prati i, ako je značajno povišen ili ako se ne ponaša u skladu sa očekivanjima za normalnu trudnoću, to može biti indikator molarnog stanja.

Fizički pregled: Fizički pregled može pomoći lekaru da identifikuje znakove koji mogu biti povezani sa molarnom trudnoćom, kao što su povećana materica, krvarenje iz vagine ili simptomi preeklampsije (visok krvni pritisak tokom trudnoće).

Rana dijagnoza je ključna za pravilan tretman molarnih trudnoća, jer se ovo stanje može dovesti do komplikacija ako se ne leči adekvatno.

Terapija

Kako bi sponatana evakuacija molarnog tkiva materice bila najčešće praćena i značajnim gubitkom krvi, nakon postavljene dijagnoze savetuje se hirurška evakuacija mole dilatacijom cervikalnog kanala i aspiracionom kiretažom uz patohistološku verifikaciju.

Moguće komplikacije nakon molarne trudnoće

Nakon molarnih trudnoća, mogu se javiti različite komplikacije, koje zahtevaju pažljivo praćenje i lečenje. Evo nekih od potencijalnih komplikacija:

Gestacijska trofoblastna neoplazma (GTN): Ovo je opšti termin koji obuhvata različite oblike maligniteta koji se mogu razviti na terenu molarne trudnoće . GTN se može javiti ako se ne leči odmah nakon molarne trudnoće. GTN obično zahteva hemoterapiju ili hirurgiju za lečenje.

Koje su forme GTN?

Choriocarcinoma: Maligni process koji se razvija na terenu graviditeta, obično na terenu molarne trudnoće. Ovi tumori retko nastaju nakon spontanog ili nameernog pobačaja ili nakon porođaja na terenu placente.

Invazivna mola:  Trfoblastne ćelije mole urastaju u mišićni zid materice.

Placental-site trophoblastic tumor (PSTT):  Ovo je jako retka forma sporo rastućeg tumora koji nastaje na mestu na kome placenta adherira za zid materice. PSTT se neretko otkrivaju više godina nakon porođaja..

Epithelioid trophoblastic tumor (ETT): Ekstremno retka forma tumora koji imitira PSTT.

Anemija: Velike molarne trudnoće mogu uzrokovati krvarenje, što može dovesti do anemije (smanjen broj crvenih krvnih zrnaca) kod majke.

Komplikacije povezane sa operacijom: Ako je potrebna hirurška intervencija radi uklanjanja molarne trudnoće (npr. vakuumsko aspiriranje ili kiretaža), mogu se javiti komplikacije kao što su infekcija, krvarenje ili oštećenje materice.

Psihološke komplikacije: Molarna trudnoća može biti emocionalno izazovna za parove, posebno ako rezultira gubitkom trudnoće ili dijagnozom GTN-a. Psihološka podrška može biti važna za prevazilaženje ovih teškoća.

Pravilan tretman i praćenje nakon molarnih trudnoća je ključno za zdravlje pacijentkinja.

Rizik od ponavljanja molarne trudnoće

Ponovna molarna trudnoća: Nakon molarne trudnoće, postoji povećan rizik od ponovne pojave ovog stanja u budućim trudnoćama. Žene koje su već imale molarnu trudnoću često se prate pažljivo tokom narednih trudnoća.

Kontakt

Za sve informacije o molarnoj trudnoči i drugim ginekološkim stanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.