Poznata nutricionistkinja Ana Petrović nedavno je podelila svoje mišljenje o tome kako zdrava ishrana može doprineti boljem reproduktivnom zdravlju. Iako je donošenje novog života na svet velika radost, svaka šesta osoba se suočava sa izazovima neplodnosti.

Pre svega, nezdrava ishrana može dovesti do gojaznosti i insulinske rezistencije, što se često povezuje sa sindromom policističnih jajnika. S druge strane, zdrava ishrana pozitivno utiče na plodnost kod oba pola.

Preporuke za unapređenje reproduktivnog zdravlja uključuju ishranu bogatu antioksidansima poput bobičastog voća, orašastih plodova, maslinovog ulja i omega-3 masnih kiselina. Takođe, važno je unositi dijetetska vlakna, žitarice, voće, povrće, kao i kvalitetne izvore proteina poput ćuretine, belanaca i mladog nemasnog sira. Posebno se ističe važnost obilnog i zdravog doručka.

Na kraju, Ana podseća na značaj redovnih preventivnih pregleda koji omogućavaju rano otkrivanje i lečenje infertiliteta kako kod žena tako i kod muškaraca.

Pogledajte video:

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gemma Clinic (@gemma_clinic)