Polipi su izrasline na unutrašnjem zidu materice, koje se protežu u materičnu šupljinu. Prevelik rast ćelija unutrašnjeg omotača materice (endometrijuma) dovodi do formiranja polipa endometrijuma, i takvi polipi su pretežno benigni. Pojedini, pak mogu prerasti u kancerozne formacije.

Veličina polipa varira od par milimetara do par centimetara. Broj polipa se može kretati od jednog do više njih. Ovi polipi se najčešće javljaju kod žena koje prolaze ili su prošle kroz menopauzu, ali se može pojaviti i kod mlađih žena.

Simptomi uključuju neredovno menstrualno krvarenje poput čestih, nepredvidljivih menstruacija varirajuće dužine trajanja i obima krvarenja, krvarenje između ciklusa, izuzetno obimna menstrualna krvarenja, vaginalno krvarenje nakon menopauze, neplodnost.

Operacije polipa se izvode histeroskopskom metodom ako je polip u materičnoj duplji ili jednostavnim “presecanjem” polipa adekvatnim hirurškim instrumentom ako je polip na grliću materice.

Najčešće se radi u lokalnoj anesteziji, ali se može raditi i u opštoj anesteziji. Pacijent se otpušta neposredno posle intervencije.

Tim lekara


Dr Vladimir Antić

Dr Dragiša Šljivančanin

Dr Sara Dunja Pempelfort

Dr Srđan Saso

Kontakt

Za sve informacije o operaciji polipa i drugim ginekološkim zahvatima i pitanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.