Za većinu žena život bez materice predstavlja oslobođenje od simptoma koji su ih naterali da obave histerektomiju: krvarenje, hronični bol u karlici, miom, rak grlića materice, itd. No, sigurno se pitate kako teče sam oporavak nakon vađenja materice. U narednim redovima detaljno odgovaramo na to pitanje.

Šta možete da očekujete?

U principu, sve zavisi od vrste histerektomije kojom ste podvrgnuti, kao i vašeg opšteg zdravstvenog stanja. Oporavak od vaginalne i laparoskopske histerektomiju je daleko brži negoli od abdominalne histerektomije. Za prve dve je potrebno 2 do 4 nedelje, dok je za abdominalnu od 4 do 6 nedelja.

Ipak, ako su tom prilikom i jajnici odstranjeni, pred pacijentkinjom je nekoliko izazova. Ako niste prošli kroz menopauzu pre histerektomije, verovatno ćete imati simptome menopauze, poput naleta toplote i promene raspoloženja. To je znak da se vaš organizam prilagođava promenama u nivoima hormona.

Takođe, može da izazove promene u seksualnom nagonu i užitku, kao i vaginalnu suvoću. Mnoge žene započinju sa hromonskom terapijom čak i pre nego što napuste bolnicu usled silnih telesnih promena.

Po otpuštanju iz zdravstvene ustanove ne smete ni u kojem slučaju da dižete bilo šta teško, niti da imate seksualne odnose. Istovremeno, možete da dožive lagane odlive, pa ne bi bilo zgoreg da imate uloške pri ruci.

U zavisnost od invazivnosti histerektomije, volana automobila možete da se latite za nekoliko dana ili nedelja od operacije. Ako ne osećate nikakve bolove, vežbanju i poslu možete da se vratite 3 do 6 nedelja posle procedure.

Šta je histerektomija?

Histerektomija je hiruška procedura vađenja materice i neretko grlića materice. Zavisno od razloga za operaciju, histerektomija može da uključuje i odstranjivanje okolnih organa i tkiva, poput jajovoda i jajnika. Histerektomija ujedno lišava svaki vid trudnoće i menstruacije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate pitanja u vezi sa histerektomije, kontaktirajte nas radnim danima od 8 do 20 časova putem telefona (060 500 50 55) ili emaila (office@gemmaclinic.rs).