Za većinu žena život bez materice predstavlja oslobođenje od tegoba koje mogu da remete svakodnevni život, kao što su krvarenje, hronični bol u karlici, problemi sa stolicom i mokrenjem. No, sigurno se pitate kako teče sam oporavak nakon vađenja materice. U narednim redovima detaljno odgovaramo na to pitanje.

Šta možete da očekujete?

U principu, sve zavisi od vrste histerektomije kojoj ste podvrgnuti, kao i vašeg opšteg zdravstvenog stanja. Oporavak od vaginalne i laparoskopske histerektomiju je daleko brži nego od abdominalne histerektomije. Za prve dve je potrebno 2 do 4 nedelje, dok je za abdominalnu od 4 do 6 nedelja.

Ipak, ako su tom prilikom i jajnici odstranjeni, pred pacijentkinjom je nekoliko izazova. Ako niste prošli kroz menopauzu pre histerektomije, verovatno ćete imati simptome menopauze, poput naleta toplote i promene raspoloženja. To je znak da se vaš organizam prilagođava promenama u nivoima hormona.

Takođe, može da izazove promene u seksualnom nagonu i užitku, kao i vaginalnu suvoću. Preporučuje se supstituciona hormonska terapija, kako zbog navedenih simptoma, tako i za očuvanje kostiju i normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Po otpuštanju iz zdravstvene ustanove ne smete ni u kom slučaju da dižete bilo šta teško, niti da imate seksualne odnose narednih 6 nedelja. Istovremeno, u tom periodu možete očekivati oskudnije krvarenje, pa ne bi bilo zgoreg da imate uloške pri ruci.

Ako ne osećate nikakve bolove, vežbanju i poslu možete da se vratite 3 do 6 nedelja posle procedure. Vožnji automobile se  možete vratiti već posle par dana, eventualno par nedelja .

Šta je histerektomija?

Histerektomija je hiruška procedura uklanjanja materice i obično se radi kod žena preko 45 godina. U zavisnosti od indikacija, istovremeno se mogu odstraniti i jajnici, okolno masno tkivo i limfne žlezde.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate pitanja u vezi sa histerektomije, kontaktirajte nas radnim danima od 8 do 20 časova putem telefona (060 500 50 55) ili emaila (office@gemmaclinic.rs).