Pod habituelnim pobačajem (ponovljeni spontani pobačaj) se podrazumevaju 3 ili više uzastopnih spontanih pobačaja sa istim partnerom, pre 20. nedelje trudnoće.
Spontani pobačaji nisu retki i klinička ispitivanja pokazuju da između 10-20% svih trudnoća rezultira pobačajem. Smatra se da je pravi broj znatno veći, jer mnogi pobačaji se dešavaju u jako ranoj fazi trudnoće, kada žene nisu ni svesne da su trudne.

Uzroci spontanog pobačaja

Uzrok može biti genetski (poremećaj naslednog materijala kod jednog od roditelja), anatomski (anomalije materice, miom, polip), imunološki (antifosfolidni sindrom) i hormonski (poremećaj rada štitne žlezde).

Velike studije su pokazale da infekcija i određeni poremećaji koagulacije krvi (trombofilije) nisu faktori rizika za habituelne pobačaje.

Koji su simptomi spontanog pobačaja?

Većina spontanih pobačaja se dešava do 12. nedelje trudnoće. Simptomi spontanog pobacaja su vaginalno krvarenje, bol i grčevi u donjem delu stomaka, kao i bol u donjem delu leđa.

Uzroci ponovljenih spontanih pobacaja dijagnostikuju laboratorijskim i genetskim analizama, ultrazvučnim pregledom (3D), magnetnom rezonancom i histeroskopijom (ubacivanjem kamere u materičnu duplju).

Ukoliko se identifikuje uzrok, leči se lekovima i operativno (histeroskopskom operacijom).

U velikom broju slučajeva ne otkrije se uzrok.

Kontakt

Za informacije o ponovljenim spontanim pobačajima i konsultacije sa našim stručnjacima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.