Press i TV gostovanja u 2022.

„Nedeljnik“ – Tekst o napretku u zamrzavanju ćelija reproduktivnih organa u cilju očuvanja fertiliteta

Nedavno je svet obišla vest da su rođeni blizanci od embriona zamrznutih pre 30 godina – čuvani su na minus 128 stepeni Celzijusa u tečnom azotu od 22. aprila 1992. godine. Dr Milan Milenković daje odgovore na pitanja o zamrzavanju jajnih ćelija, ali ujedno i spermatozoida muškaraca i benefitima ove procedure.

„Politika“ – Tekst o laparaskopskoj operaciji

Histerektomija je ginekološka operacija koja podrazumeva uklanjanje materice. Najčešći uzroci za uklanjanje materice su miomi, obimna i neregularna krvarenja, endometrioza i maligni tumori.

Press i TV gostovanja u 2021.

„Politika“ – Tekst o laparaskopskoj operaciji

Histerektomija je ginekološka operacija koja podrazumeva uklanjanje materice. Najčešći uzroci za uklanjanje materice su miomi, obimna i neregularna krvarenja, endometrioza i maligni tumori.

„Euronews Serbia“ – O nedavnom podvigu doktora Milana Milenkovića

Dr Milenković je za Euronews Srbija govorio o svim pojedinostima ovog nesvakidašnjeg medicinskog slučaja. Podvukao je da je uspeh došao na račun saradnje tima lekara koji se bave različitim oblastima reproduktivne medicine. Jakom međusobnom koordinacijom između stručnjaka Univerzitetske bolnice „Karolinska“ u Stokholmu u Švedskoj ova pacijentkinja je danas srećna majka dvoje dece.

„Politika“ – Tekst „Karcinom nije prepreka za rađanje“ o uspehu doktora Milana Milenkovića

Tim Univerzitetske bolnice „Кarolinska” u Stokholmu zajedno sa doktorom Milenkovićem je uspešno obavio autotransplantaciju jajnika kod pacijentkinje koja je imala leukemiju, a zatim je obavio i vantelesnu oplodnju, nakon čega je donela na svet zdravo dete.

Press i TV gostovanja u 2020.

„Blic Žena“ – Milan Milenković o poremećajima menstrualnog ciklusa

Naš poznati stručnjak otkriva: Postoji 10 uzroka poremećaja menstrualnog ciklusa i svaki mora da se leči.

„Pink“ – Srpski doktor koji pomera granice

Doktor Milan Milenković deo je hirurškog tima koji presađuje materice i učestvovao je pre nekoliko godina u nesvakidašnjoj operaciji kada je žena iz Srbije donirala matericu sestri bliznakinji.

„Nedeljnik“ – Mama, beba i koronavirus

Šta raditi u trudnoći i zašto treba biti optimista? Za Nedeljnik piše Milan Milenković, vodeći srpski ginekolog.

„Politika“ – Pre vantelesne oplodnje moraju biti izlečene sve infekcije

Oko 400.000 parova u Srbiji ima problem sa začećem, a jedna od metoda rešavanja neplodnosti jeste odlazak na vantelesnu oplodnju i to onda kada druge metode lečenja steriliteta nisu dale rezultate.

„Novosti“ – Karcinom ne mora da znači da ćete ostati bez potomstva

Očuvanje plodnosti kod obolelih od karcinoma: Kod hemioterapije mogu da se zamrznu embrioni, jajne ćelije, ili tkivo jajnika iz koga se kasnije mogu dobiti jajne ćelije. Transplantacijom materice u svetu je rođeno 20 dece.

„Ilustrovana politika“ – U Evropi se usavršava zaštita plodnosti

Da bismo imali skupu tehnologiju, moramo neke stvari da pojednostavimo. Ako na osnovu studije znamo da je efekat isti ako pacijenti u bolnici leže šest sati, onda nema potrebe da ostanu tri dana.

„Vreme“ – Rađanje u doba naučnog progresa

Studije koje danas imamo pokazuju da infertilitet nije u porastu, ali da paradoksalno raste broj tretmana in vitro fertilizacijom (IVF). IVF je revolucionarna metoda u lečenju infertiliteta, ali ima minimalan efekat na porast populacije.

„Danas“ – „Bejbi bum“ posle epidemije malo verovatan

Milan Milenković, istaknuti stručnjak u oblasti reproduktivne medicine, za Danas o rađanju nakon velikih kriza i katastrofa.

„Blic Žena“ – O muškom infertilitetu

Naš poznati stručnjak otkriva: Nakon koliko vremena par treba da se javi lekaru, ako ne mogu da dobiju bebu.

„RTS“ – RTS Ordinacija o problemima steriliteta i vantelesnoj oplodnji

Istine i zablude o vantelesnoj oplodnji razjasniće dr Milan Milenković, svetski stručnjak u oblasti reproduktivne medicine, dokotor koji je među prvim lekarima u svetu obavio transplantaciju materice. On će objasniti da li su hormoni koji se primaju u procesu vantelesne oplodnje opasni po zdravlje, koliko je procedura dozvoljeno, da li se žene mnogo ugoje od hormona i još mnogo toga korisnog.

„N1“ – Tri tačke na N1

„Nova TV“ – Šta sve treba da znate o transplataciji materice?

„Politika“ – Za sada nema dokaza da korona izaziva sterilitet

U razgovoru za „Politiku”, ginekolog dr Milan Milenković, stručnjak za reproduktivnu medicinu koji radi u Švedskoj i član je švedsko-srpskog tima lekara koji je obavio niz uspešnih transplantacija materice, objašnjava da dosadašnji svetski podaci ukazuju da trudnice obolele od kovida 19 nemaju veći rizik za infekciju i komplikacije u poređenju sa ostalom populacijom.

„Happy TV“ – Doktor kome se klanja ceo svet – Dr Milenković objašnjava sve o infertilitetu

Press i TV gostovanja u 2019.

„Nedeljnik“ – U Srbiji ima žena koje su spremne na transplantaciju materice, ali je problem donora

Oko petnaestoro dece na svetu, prema publikovanim podacima, rođeno je pošto su njihovim majkama presađene materice, najviše u Švedskoj – 12, a jedno dete i kod nas pošto je 2017. godine žena iz Srbije donirala matericu svojoj sestri bliznakinji.

„BBC“ – Dr Milenković govori za BBC na srpskom o porodilištima u Skandinaviji

Ovo istraživanje je pokazatelj subjektivnog osećaja žena, ali i takve ankete su korisne jer podstiču porodilišta da budu bolja, kaže ginekolog Milan Milenković, subspecijalista reproduktivne medicine.

„Danas“ – Intervju listu Danas

O transplantaciji genitalnih organa za Danas govori dr Milan Milenković, član švedsko-srpskog tima stručnjaka.

„TV Prva“ – Gostovanje dr Milenkovića na TV Prva na temu donacija jajnih ćelija i spermatozoida

„RTS“ – Dr Milan Milenkovic je bio gost u emisiji RTS ordinacija

Dr Milan Milenkovic je bio gost u emisiji RTS ordinacija 17.02.2019. i govorio o istinama i zabludama vezanim za vantelesnu oplodnju.

„TV Prva“ – Moj put na TV Prva

Press i TV gostovanja u 2018.

„Politika“ – Srpski lekar učestvovao u prvom presađivanju materice na svetu

Ovaj vrsni doktor radio je u Univerzitetskoj bolnici Sahlgrenska u švedskom gradu Geteborgu, na mestu šefa odseka za kancer i fertilitet i klinici za vantelesnu oplodnju, a trenutno je zaposlen u Univerzitetskoj bolnici Karolinska u Stokholmu.

„Novi magazin“ – Zdravstvo u Srbiji

Doktor Milan Milenković to naravno ne kaže, ali naš sagovornik je zaslužan što je samo dve i po godine nakon prvog uspešnog presađivanja materice u svetu takav medicinski i naučni zahvat obavljen i u Beogradu.

„Politika“ – Autotransplantacijom jajnika do željenog potomstva

Međunarodni tim lekara, među kojima je bio i naš doktor Milan Milenković, koji trenutno radi u Univerzitetskoj bolnici „Karolinska u Stokholmu, uradio je u Zagrebu jedinstvenu intervenciju pod nazivom autotransplantacija jajnika, zahvaljujući čemu je ovih dana jedna pacijentkinja dobila bebu.

„Žena Blic“ – Srpski stručnjak ženama bez materice pomaže da budu majke

Za Milana Milenkovića (48), srpskog lekara koji već 13 godina radi u inostranstvu, moglo bi se reći da ima jedan od najlepših poslova na svetu. Milenković je šef odseka za kancer i fertilitet na Klinici za ginekologiju u Geteborgu, gde ženama koje ostanu bez materice i jajnika pomaže da postanu majke. Tako je pre samo nekoliko dana sa ove klinike stigla divna vest – tim od oko 30 lekara, zajedno sa Milanom Milenkovićem, porodio je prvu bebu iz presađene materice.

„Daily Mail“ – Woman, 38, gives birth to baby boy after receiving a uterus transplant from her twin sister

A 38-year-old woman who received a uterus transplant from her twin sister has given birth to a baby boy. The infant was born via c-section on Thursday at Sant’Orsola Hospital in Bologna, Italy, weighing about 6.5 pounds.

„Politika“ – U junu porođaj sestre sa transplantiranom matericom

„Drugo stanje” žene kojoj je jednojajčana bliznakinja darovala reproduktivni organ jedinstvenom intervencijom obavljenom u Srbiji protiče bez problema, a planirano je da beba dođe na svet u Italiji.