Prolaps ili spad je stanje u kome se jedan ili više organa karličnog dna pomeri sa svog mesta. Ako se prolaps karličnih organa javlja kao rezultat porođaja, često se naziva postpartum spad. Skoro polovina svih majki će razviti simptome prolapsa u nekom trenutku nakon porođaja. Za neke se to dešava odmah, za druge se ne dešava dok ne dođu u menopauzu. Hormoni u trudnoći koji su odgovorni za opuštanje mišića i pripremu karlične regije tako da vaša beba na kraju može da prođe kroz porođajni kanal, ujedno oslabe ligamente i vezivna tkiva u vašem karličnom dnu. Tokom vaginalnog porođaja, mišići karličnog dna mogu se istegnuti do tri puta od svoje normalne dužine.

Spad ili prolaps se javlja usled oslabljenih ili istegnutih mišića i ligamenata u području karličnog dna. Istegnuti mišići i ligamenti uzrokuju da se organi spuste i izboče iz vagine ili rektuma.

Naravno, trudnoća nije jedini uzrok prolapsa/spada materice, grlića, bešike i vagine. Spad može nastati usled hroničnoh naprezanja, dugotrajnog kašljanja usled respiratornih problema, podizanja teškog tereta i drugih razloga.

Vrste prolapsa i spada organa karličnog dna

U zavisnosti od organa koji prolapsira u vaginu, svaki spad karličnog organa ima različit naziv.

  • Prolaps ili spad materice
  • Prolaps ili spad zidova vagine
  • Cistocela – prolaps bešike
  • Uretrocela – prolaps uretre
  • Cistouretrokela – prolaps bešike i uretre
  • Rektokela – prolaps rektuma
  • Enterokela – prolaps tankog creva

Lečenje i tretman spada materice i bešike

Lečenje zavisi od težine prolapsa, kao i od zahvaćenih organa. U nekim slučajevima lečenje nije potrebno. Ukoliko je spad manjeg nivoa onda je moguće ojačati mišiće karlične regije putem fizikalne terapije.

Ukoliko je spad većeg obima onda se može tretitari hirurškim ili neinvazivnim metodama.

Laserski tretman spada materice, bešike, zidova vagine i drugih organa karličnog dna

U današnje vreme laserska terapija se pokazala kao veoma efikasna procedura za treriranje spada materice, bešike i drugih organa karličnog dna.

Laserski nehirurški tretman pomoću Er:IAG lasera se preporučuje zbog svojih odličnih rezultata, kraćeg vremena oporavka i niže cene.

Laserski impulsi vrše termalnu stimulaciju regije što dovodi do regeneracije tkiva. Laser doprinosi kontrolisanom i bezbednom zatezanju postojećeg kolagena i stvaranje novog kolagena unutar tkiva. Krajnji rezultat je funkcionalno jačanje vezivnog tkiva unutar zida vagine, skupljanje i zatezanje vaginalnog kanala bez uklanjanja bilo kakvog tkiva.

Laser je alternativa uobičajenim hirurškim procedurama kao što je upotreba sintetičkih traka ili mrežica. Laserska terapija može biti korisna čak i kod žena koje su imale neuspešnu hiruršku operaciju.

Pre tretmana laserom nije potrebna priprema, a posle tretmana nema potrebe za lekovima protiv bolova, antibioticima ili bilo kojim drugim lekovima.

Kontakt

Za sve informacije o postupku laserskog tretmana spada materice, bešike, vagine i drugih organa karličnog dna pozovite nas radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.