AFC – AFC je broj antralnih folikula kojim se predviđa ovarijalna rezerva, kao i odgovor jajnika u procesu vantelesne oplodnje.

Amenoreja – Amenoreja je odsustvo menstruacije tokom reproduktivnih godina života žene.

AMH – AMH ili Antimilerov hormon je proizvod reproduktivnih tkiva i on pokazuje rezervu jajnika kod žene.

Amniocenteza Amniocenteza je metoda invazivne prenatalne dijagnostike kojom se mogu dijagnostikovati genetski poremećaji, kao što su Daunov, Edvardsov, Patau sindrom, ili prisustvo infekcije.

Anovulacija – Anovulacija je nedostatak ili odsustvo ovulacije (oslobađanja jajne ćelije), stoga čest uzrok neplodnosti.

Aspiracija jajnih ćelija – Aspiracija jajnih ćelija je prikupljanje istih tokom vantelesne oplodnje.

Astenospermija – Astenospermija je smanjena pokretljivost spermatozoida, koja se uočava na spermogramu.

Azoospermija – Azoospermija je potpuno odsustvo spermatozoida u spermi, odnosno kada ih testisi uopšte ne proizvode.

Bartolinova žlezdaBartolinova žlezda je mala, parna žlezda, koja se nalazi blizu vaginalnog otvora, čije izlučevine služe za vlaženje vagine.

Biopsija – Biopsija je uzimanje uzorka tkiva radi histopatološkog ispitivanja i davanja definitivne dijagnoze.

Biopsija horionskih čupicaBiopsija horionskih čupica je metoda invazivne prenatalne dijagnostike kojom se detektuju hromozomske abnormalnosti kod fetusa.

Borderline ili granični tumor jajnikaBorderline ili granični tumor jajnika je tzv. “tumor niskog malignog potencijala“ jajnika, koji nije invazivan, ali ni potpuno benigan.

Displazija – Displazija je termin koji se koristi za opisivanje prisustva abnormalnih ćelija unutar tkiva ili organa, koje ponekad mogu prerasti u kancer.

Vanmaterična (ektopična) trudnoćaVanmaterična trudnoća se dešava kada oplođena jajna ćelija implantira i raste izvan materice, obično u jednom od jajovoda, i kao takva, predstavlja urgentno medicinsko stanje.

Embriotransfer – Embriotransfer je poslednja faza u postupku vantelesne oplodnje, gde se oplođena jajna ćelija, sada embrion, vraća u matericu žene.

Endometrioza – Endometrioza je poremećaj gde se sluzokoža materice razvija van materične duplje, što može da izazove jake bolove u karlici i da oteža trudnoću.

Estrogen – Estrogen je hormon koji ima važnu ulogu u normalnom seksualnom i reproduktivnom razvoju žene.

MiomMiom ili fibroid je benigni tumor materice i predstavlja najčešći nalaz na ginekološkim organima u reproduktivnom periodu žene.

FSH – FSH je hormon koji luči hipofiza kako bi stimulisala jajnike da proizvode jajne ćelije, zaslužan je za održanje urednog menstrualnog ciklusa.

Genitalni herpes – Genitalni herpes je polno prenosiva bolest koja može prouzrokovati plikove i otvorene rane u genitalnom području.

Grlić materice – Grlić materice je donji, uski deo materice koji povezuje matericu sa vaginom.

HisterektomijaHisterektomija je hiruška zahvat kojim se uklanjanja materica.

HisteroskopijaHisteroskopija je minimalno invazivna procedura kojom se kamerom ispituje unutrašnjost materice. Ovo je kako dijagnostička, tako i terapijska procedura.

hMG – Humani menopauzalni gonadotropin je hormonska terapija za stimulisanje rasta folikula, predstavlja mešavinu oba gonadotropina FSH i LH.

Humani papiloma virusi (HPV) – Virusi koji uzrokuju infekcije genitalnog trakta i glavni su uzročnici genitalnih bradavica (niskorizični tipovi) i raka grlića materice (visokorizični tipovi).

InfertilitetInfertilitet je neplodnost, odnosno nemogućnost ostvarivanja trudnoće nakon 12 meseci redovnih i nezaštićenih seksualnih odnosa.

InseminacijaInseminacija je metoda lečenja neplodnosti koja podrazumeva direktno unošenje spermatozoida u matericu žene.

Jajnici – Jajnici su male, ovalne polne žlezde smeštene sa obe strane materice, koje proizvode i skladište jajne ćelije, i proizvode hormone koji regulišu menstrualni ciklus i trudnoću.

KonizacijaKonizacija je hirurška procedura kojom se uklanja konusni deo abnormalnog tkiva sa grlića materice – cervikalna displazija ili veoma rani cervikalni karcinom.

KordocentezaKordocenteza je metoda invazivne prenatalne dijagnostike, kojom se uzima krv iz pupčane vrpce fetusa radi detekcije genetskih abnormalnosti i infekcija.

Labija – Labija su nabori kože oko otvora vagine i čine ih velike usne, koje su prekrivene stidnim dlakama; i male usne, koje su unutar velikih usana.

LaparoskopijaLaparoskopija je minimalno invazivna hirurška procedura koja neznatnim rezom omogućava vizualizaciju trbušne duplje i manipulaciju unutrašnjim organima.

Materica (uterus) – Materica je kruškoliki organ reproduktivnog sistema, koji je smešten u karlici žene, čija je jedina uloga da iznese trudnoću.

Menopauza – Menopauza je prirodan biološki proces i period koji označava kraj menstrualnih ciklusa, koji se obično javlja u od 45. do 55. godine života žene.

microTESEmicroTESE je hirurški postupak kojim se spermatozoidi uzimaju iz testisa u slučajevima muške nepodnosti.

OHSS – OHSS je sindrom hiperstimulacije jajnika, koji se javlja kao preterana reakcija na hormone koji se uzimaju za stimulaciju jajnika u procesu vantelesne oplodnje.

Oligospermija – Oligospermija je termin koji označava nizak broj spermatozoida, što je jedan od uzroka neplodnosti kod muškaraca.

OnkofertilitetOnkofertilitet se odnosi na medicinsku oblast koja povezuje specijalnosti onkologije i reproduktivne medicine, sa ciljem maksimiziranja reproduktivnog potencijala pacijenata obolelih od karcinoma.

OvulacijaOvulacija je faza ženskog menstrualnog ciklusa koja uključuje oslobađanje jajne ćelije iz jednog od jajnika i najčešće se javlja dve nedelje pre početka menstrualnog perioda.

PAPA test – Preventivni test – skrining za rano otkrivanje raka grlića materice; radi se na redovnom ginekološkom pregledu, uzimanjem brisa sa spoljašnjeg i unutrašnjeg dela grlića.

PolipiPolipi su najčešće benigne manje izrasline koje rastu na sluzokoži unutrašnjih organa, mogu biti na grliću ili sluzokoži materice, tj. endometrijumu.

Habitualni pobačajPonovljeni spontani pobačaji koji podrazumevaju tri ili više uzastopnih pobačaja.

Predmenstrualni sindrom (PMS) – Predmenstrualni sindrom (PMS) je kombinacija fizičkih i emocionalnih simptoma, koje mnoge žene dobiju oko nedelju ili dve pre menstrualnog krvarenja.

Neinvazivni prenatalni test – NIPT je skrining za otkrivanje genetskih abnormalnosti fetusa, detekcijom fetalne DNK iz krvi majke; najčešće hromozomskih aberacija hromozoma 13, 18, 21 i polnih hromozoma, ali i širokog spektra delecija i duplikacija.

Sarkom matericeSarkom je maligni tumor porekla mišićnog i vezivnog tkiva materice.

Stimulacija ovulacijeStimulacija ovulacije je postupak u procesu vantelesne oplodnje kojim se jajnici stimulišu kako bi se dobio što veći broj ćelija.

Ultrazvuk u trudnoći – Ultrazvuk u trudnoći je bezbedan pregled kojim se prati razvoj, anatomija i stanje fetusa. Posebno ga je važno uraditi u 11-14. (Double test) i 22-24. (ekspertski UZ) nedelji gstacije.

Vantelesna oplodnjaVantelesna oplodnja (IVF) je vid lečenja steriliteta gde se pohranjena jajna ćelija oplodi spermatozoidom u laboratorijskim uslovima, a navonastali embrion se implantira u žensku matericu, gde nastavlja da raste i razvija se.

Varikocela – Varikocela predstavlja proširenje vena unutar skrotuma (mošnice), što može da uzrokuje slabiju proizvodnju spermatozoida ili druge zdravstvene probleme koji mogu dovesti do neplodnosti kod muškarca.

Zamrzavanje jajnih ćelijaZamrzavanje jajnih ćelija je metoda koja ”čuva i produžava” reproduktivni potencijal kod žena koji pada sa godinama starosti.