AFC – AFC je broj antralnih folikula kojim se predviđa ovarijalna rezerva, kao i odgovor jajnika u procesu vantelesne oplodnje.

Amenoreja – Amenoreja je odsustvo menstruacije tokom reproduktivnih godina života žene.

AMH – AMH ili Antimilerov hormon je proizvod reproduktivnih tkiva i on pokazuje rezervu jajnika kod žene.

Amniocenteza – Amniocenteza je metoda invazivne prenatalne dijagnostike kojom se mogu dijagnostikovati genetski poremećaji, kao što su Daunov, Edvardsov, Patau sindrom, ili prisustvo infekcije.

Anovulacija – Anovulacija je nedostatak ili odsustvo ovulacije (oslobađanja jajne ćelije), stoga čest uzrok neplodnosti.

Aspiracija jajnih ćelija – Aspiracija jajnih ćelija je prikupljanje istih tokom vantelesne oplodnje.

Astenospermija – Astenospermija je smanjena pokretljivost spermatozoida, koja se uočava na spermogramu.

Azoospermija – Azoospermija je potpuno odsustvo spermatozoida u spermi, odnosno kada ih testisi uopšte ne proizvode.

Bartolinova žlezda – Bartolinova žlezda je mala, parna žlezda, koja se nalazi blizu vaginalnog otvora, čije izlučevine služe za vlaženje vagine.

Biopsija – Biopsija je uzimanje uzorka tkiva radi histopatološkog ispitivanja i davanja definitivne dijagnoze.

Biopsija horionskih čupica – Biopsija horionskih čupica je metoda invazivne prenatalne dijagnostike kojom se detektuju hromozomske abnormalnosti kod fetusa.

Borderline ili granični tumor jajnika – Borderline ili granični tumor jajnika je tzv. “tumor niskog malignog potencijala“ jajnika, koji nije invazivan, ali ni potpuno benigan.

Displazija – Displazija je termin koji se koristi za opisivanje prisustva abnormalnih ćelija unutar tkiva ili organa, koje ponekad mogu prerasti u kancer.

Vanmaterična (ektopična) trudnoća – Vanmaterična trudnoća se dešava kada oplođena jajna ćelija implantira i raste izvan materice, obično u jednom od jajovoda, i kao takva, predstavlja urgentno medicinsko stanje.

Embriotransfer – Embriotransfer je poslednja faza u postupku vantelesne oplodnje, gde se oplođena jajna ćelija, sada embrion, vraća u matericu žene.

Endometrioza – Endometrioza je poremećaj gde se sluzokoža materice razvija van materične duplje, što može da izazove jake bolove u karlici i da oteža trudnoću.

Estrogen – Estrogen je hormon koji ima važnu ulogu u normalnom seksualnom i reproduktivnom razvoju žene.

Miom – Miom ili fibroid je benigni tumor materice i predstavlja najčešći nalaz na ginekološkim organima u reproduktivnom periodu žene.

FSH – FSH je hormon koji luči hipofiza kako bi stimulisala jajnike da proizvode jajne ćelije, zaslužan je za održanje urednog menstrualnog ciklusa.

Genitalni herpes – Genitalni herpes je polno prenosiva bolest koja može prouzrokovati plikove i otvorene rane u genitalnom području.

Grlić materice – Grlić materice je donji, uski deo materice koji povezuje matericu sa vaginom.

Histerektomija – Histerektomija je hiruška zahvat kojim se uklanjanja materica.

Histeroskopija – Histeroskopija je minimalno invazivna procedura kojom se kamerom ispituje unutrašnjost materice. Ovo je kako dijagnostička, tako i terapijska procedura.

hMG – Humani menopauzalni gonadotropin je hormonska terapija za stimulisanje rasta folikula, predstavlja mešavinu oba gonadotropina FSH i LH.

Humani papiloma virusi (HPV) – Virusi koji uzrokuju infekcije genitalnog trakta i glavni su uzročnici genitalnih bradavica (niskorizični tipovi) i raka grlića materice (visokorizični tipovi).

Infertilitet – Infertilitet je neplodnost, odnosno nemogućnost ostvarivanja trudnoće nakon 12 meseci redovnih i nezaštićenih seksualnih odnosa.

Inseminacija – Inseminacija je metoda lečenja neplodnosti koja podrazumeva direktno unošenje spermatozoida u matericu žene.

Jajnici – Jajnici su male, ovalne polne žlezde smeštene sa obe strane materice, koje proizvode i skladište jajne ćelije, i proizvode hormone koji regulišu menstrualni ciklus i trudnoću.

Konizacija – Konizacija je hirurška procedura kojom se uklanja konusni deo abnormalnog tkiva sa grlića materice – cervikalna displazija ili veoma rani cervikalni karcinom.

Kordocenteza – Kordocenteza je metoda invazivne prenatalne dijagnostike, kojom se uzima krv iz pupčane vrpce fetusa radi detekcije genetskih abnormalnosti i infekcija.

Labija – Labija su nabori kože oko otvora vagine i čine ih velike usne, koje su prekrivene stidnim dlakama; i male usne, koje su unutar velikih usana.

Laparoskopija – Laparoskopija je minimalno invazivna hirurška procedura koja neznatnim rezom omogućava vizualizaciju trbušne duplje i manipulaciju unutrašnjim organima.

Materica (uterus) – Materica je kruškoliki organ reproduktivnog sistema, koji je smešten u karlici žene, čija je jedina uloga da iznese trudnoću.

Menopauza – Menopauza je prirodan biološki proces i period koji označava kraj menstrualnih ciklusa, koji se obično javlja u od 45. do 55. godine života žene.

microTESE – microTESE je hirurški postupak kojim se spermatozoidi uzimaju iz testisa u slučajevima muške nepodnosti.

OHSS – OHSS je sindrom hiperstimulacije jajnika, koji se javlja kao preterana reakcija na hormone koji se uzimaju za stimulaciju jajnika u procesu vantelesne oplodnje.

Oligospermija – Oligospermija je termin koji označava nizak broj spermatozoida, što je jedan od uzroka neplodnosti kod muškaraca.

Onkofertilitet – Onkofertilitet se odnosi na medicinsku oblast koja povezuje specijalnosti onkologije i reproduktivne medicine, sa ciljem maksimiziranja reproduktivnog potencijala pacijenata obolelih od karcinoma.

Ovulacija – Ovulacija je faza ženskog menstrualnog ciklusa koja uključuje oslobađanje jajne ćelije iz jednog od jajnika i najčešće se javlja dve nedelje pre početka menstrualnog perioda.

PAPA test – Preventivni test – skrining za rano otkrivanje raka grlića materice; radi se na redovnom ginekološkom pregledu, uzimanjem brisa sa spoljašnjeg i unutrašnjeg dela grlića.

Polipi – Polipi su najčešće benigne manje izrasline koje rastu na sluzokoži unutrašnjih organa, mogu biti na grliću ili sluzokoži materice, tj. endometrijumu.

Habitualni pobačaj – Ponovljeni spontani pobačaji koji podrazumevaju tri ili više uzastopnih pobačaja.

Predmenstrualni sindrom (PMS) – Predmenstrualni sindrom (PMS) je kombinacija fizičkih i emocionalnih simptoma, koje mnoge žene dobiju oko nedelju ili dve pre menstrualnog krvarenja.

Neinvazivni prenatalni test – NIPT je skrining za otkrivanje genetskih abnormalnosti fetusa, detekcijom fetalne DNK iz krvi majke; najčešće hromozomskih aberacija hromozoma 13, 18, 21 i polnih hromozoma, ali i širokog spektra delecija i duplikacija.

Sarkom materice – Sarkom je maligni tumor porekla mišićnog i vezivnog tkiva materice.

Stimulacija ovulacije – Stimulacija ovulacije je postupak u procesu vantelesne oplodnje kojim se jajnici stimulišu kako bi se dobio što veći broj ćelija.

Ultrazvuk u trudnoći – Ultrazvuk u trudnoći je bezbedan pregled kojim se prati razvoj, anatomija i stanje fetusa. Posebno ga je važno uraditi u 11-14. (Double test) i 22-24. (ekspertski UZ) nedelji gstacije.

Vantelesna oplodnja – Vantelesna oplodnja (IVF) je vid lečenja steriliteta gde se pohranjena jajna ćelija oplodi spermatozoidom u laboratorijskim uslovima, a navonastali embrion se implantira u žensku matericu, gde nastavlja da raste i razvija se.

Varikocela – Varikocela predstavlja proširenje vena unutar skrotuma (mošnice), što može da uzrokuje slabiju proizvodnju spermatozoida ili druge zdravstvene probleme koji mogu dovesti do neplodnosti kod muškarca.

Zamrzavanje jajnih ćelija – Zamrzavanje jajnih ćelija je metoda koja ”čuva i produžava” reproduktivni potencijal kod žena koji pada sa godinama starosti.