Vantelesna oplodnja (VTO) je medicinska procedura pri kojoj se vrši oplodnja jajne ćelije van tela, a zatim se radi prenošenje nastalog embriona nazad u matericu. VTO je bezbedan i efikasan tretman za probleme sa plodnošću, ali kao i svaka medicinska procedura, nosi neke rizike.

Evo nekoliko potencijalnih rizika i posledica povezanih sa vantelesnom oplodnjom:

Sindrom hiperstimulacije jajnika (Ovarian Hyperstimulation Syndrome – OHSS). Ovo stanje se javlja kada jajnici postanu otečeni i bolni zbog stimulacije lekovima koji se koriste tokom procesa VTO-a. Hiperstimulacija jajanika može izazvati simptome kao što su bol u stomaku, mučnina, otečenost, povraćanje, kratak dah i nadimanje.

Višestruka trudnoća: Ponekad se pri VTO proceduri u matericu vraće više od jedne oplođene jajne ćelije da bi se uvećala verovatnoća uspešne trudnoće. Ukoliko se svi embrioni razviju to ponekad može dovesti do blizanačke trudnoće ili ređe trojka. Višestruka trudnoća može napraviti komplikacije kao što su prevremeni porođaj, mala porođajna težina i porođaj carskim rezom.

Ektopična trudnoća: Ovo se dešava kada se oplođeno jaje implantira izvan materice, obično u jajovodu, što može biti opasno po samu trudnoću, ali i za zdravlja majke. Regularne ultrazvučne kontrole lako detektuju ektopičnu trudnoću tako da nema bojazni od većih komplikacija.

Delimično uvećan rizik od pobačaja: Rizik od pobačaja je nešto veći kod žena koje se podvrgavaju vantelesnoj oplodnji, ali to može biti posledica drugih problema sa plodnošću, a ne samog procesa vantelesne oplodnje.

Prevremeni porođaj: veća je verovatnoća da će bebe vantelesne oplodnje biti rođene pre vremena, što može dovesti do dodatnih zdravstvenih problema i dužeg boravka u bolnici.

Uvrtanje jajnika: Ovo se dešava kada se jajnik uvrće u sebi, prekidajući dotok krvi i izazivajući jak bol. To je retka, ali ozbiljna komplikacija koja se može javiti tokom ili posle VTO-a.

Promene i mane pri rođenju: Neke studije su pokazale nešto veći rizik od urođenih mana kod dece začete putem VTO-a, ali je potrebno više istraživanja da se to potvrdi. Naravno, u toku trudnoće će se uraditi svi potrebni prenatalni testovi da bi se blagovremeno ustavnovilo da li plod ima određene hromozomske mane.

Infekcija: Postoji jako mali rizik od infekcije povezan sa ubacivanjem embriona u matericu tokom IVF procesa.

Alergijske reakcije na lekove za plodnost: Neke žene mogu iskusiti alergijske reakcije na lekove za stimulaciju jajnika koji se koriste tokom procesa vantelesne oplodnje, koje mogu biti od blage do teške.

Emocionalni i finansijski stres: Proces vantelesne oplodnje može biti emocionalno i finansijski iscrpljujući, jer često uključuje više krugova lečenja i može biti skup.

Jako je važno razgovarati sa ginekologom pre početka vantelesne oplodnje i upoznati se sa potencijalnim rizicima i prednostima VTO-a. U današnje vreme sve statistike su jako povoljne i gore-navedeni rizici i efekti su veoma retki. Naravno, uvek se savetuje da u razgovoru sa lekarima postavite sva moguća pitanja koja imate jer vam to pomaže da eliminišete dileme i da bolje razumete rizike i prednosti i nakon toga odlučite da li je VTO pravi izbor za vas.