Rak materice obično se javlja nakon menopauze, po pravilu između 60 i 70 godina starosti žene, ali, takođe, može da se javi pred početak menopauze. Abnormalno vaginalno krvarenje je najčešći simptom raka materice, kako rak počinje da raste. Krvarenje može da počne kao vodeno, da bi postepno sadržalo sve više i više krvi.

Koji su sve simptomi raka materice?

Veoma je važno prepoznati da neki simptomi menopauze mogu da oponašaju simptome ginekoloških karcinoma, koji se javljaju u ženskim reproduktivnim organima, kao što su materica, jajnici i grlić materice. Česti simptomi raka materice su:

  • Abnormalno vaginalno krvarenje – ono se javlja kod 90% žena koje imaju rak materice, tačnije karcinom endometrijuma. Pre menopauze to se ogleda u teškim i neredovnim menstrualnim ciklusima ili krvarenjima između menstruacija. Nakon što žena uđe u menopauzu to se ogleda u bilo kakvim vaginalnim krvarenjima, sem ako nije na hormonskoj terapiji
  • Vaginalni odlivi – oni mogu biti u rasponu od ružičastih i vodenih do gustih, tamnih i zaudarajućih
  • Otežano ili bolno mokrenje
  • Uvećena materica – ona može se primetiti tokom pregleda karlice
  • Bol za vreme snošaja
  • Neočekivani gubitak kilograma
  • Slabost i bol u donjem delu abdomena, leđima ili nogama – ovi simptomi se javljaju kada se rak proširi na druge organe

Šta je karcinom endometrijuma, tj. rak materice?

Karcinom endometrijuma je vrsta raka koji se javlja u materici, preciznije u unutrašnjem sloju materice (endometrijumu). Otuda se karcinom endometrijuma naziva i rak materice. Neretko se otkriva u ranim fazama i to usled abnormalnog vaginalnog krvarenja.

Ako se otkrije na vreme, histerektomija, tj. hirurško uklanjanje materice je najbolji rešenje za izlečenje dotičnog raka.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate pitanja u vezi sa rakom materice, grlića materice ili jajnika, kontaktirajte nas radnim danima od 8 do 20 časova putem telefona (060 500 50 55) ili emaila (office@gemmaclinic.rs).