Kako prolaze godine starosti žene tako njena plodnost prirodno opada. Razlog tome je smanjenje ukupnog broja jajnih ćelija kao i usled njihovog smanjenog kvaliteta. Opadanje plodnosti počinje u kasnim 20-im i ranim 30-im godinama, a ubrzano se ubrzava nakon 35. godine. Dok žena dostigne svoje kasne 30-te i rane 40-e, njene šanse da zatrudni prirodnim putem su znatno niže, a rizik od spontanog pobačaja i hromozomskih abnormalnosti kod bebe su veći.

Poteškoće u ostvarivanju i održavanju trudnoće su značajan izvor stresa i anksioznosti za mnoge žene, koje se mogu osećati kao da im ponestaje vremena da imaju dete. Pored toga, starije žene imaju veću verovatnoću da imaju određena medicinska stanja koja mogu uticati na njihovu plodnost, kao što su sindrom policističnih jajnika (PCOS) i miomi na materici.

Još jedan izazov sa kojim se suočavaju starije žene je povećan rizik od komplikacija tokom trudnoće. Starije žene češće obolevaju od gestacionog dijabetesa i visokog krvnog pritiska, a verovatnije je i da će imati porođaj carskim rezom. Pored toga,  trudnice koje su između 38 i 45 godina starosti su pod rizikom da rode bebu sa urođenim defektima ili hromozomskim abnormalnostima.

Promene u načinu života za poboljšanje kvaliteta jajnih ćelija

Poboljšanje procesa ovulacije i kvaliteta jaja može biti složen proces i može uključivati nekoliko promena u načinu života. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste poboljšali ovulaciju i kvalitet jaja na prirodan način:

  • Održavajte zdravu težinu: Nedovoljna ili prekomerna težina može uticati na ovulaciju i smanjiti šanse za trudnoću.
  • Smanjite stres: Hronični stres može uticati na hormone odgovorne za ovulaciju i kvalitet jajnih ćelija.
  • Izbegavajte pušenje i prekomernu konzumaciju alkohola.
Takođe je važno imati na umu da poboljšanje ovulacije i kvaliteta jajnih ćelija može potrajati, pa budite strpljivi i dosledni u svojim naporima.

Procenat uspešnosti VTO postupka

Gornja granica za VTO tretman je od nedavno postavljena na 45 godina starosti žene. Iznad ove starosti se smatra da su šanse za uspešnu trudnoću izuzetno niske.

U 2019. godini, procenat VTO tretmana koji su rezultirali rođenjem bebe u Evropskim zemljama bio je:

  • 32% za žene mlađe od 35 godina
  • 25% za žene od 35 do 37 godina
  • 19% za žene od 38 do 39 godina
  • 11% za žene od 40 do 42 godine
  • 5% za žene od 43 do 44 godine
  • 4% za žene starije od 44 godine

Zaključak

Sve u svemu, uticaj starosti na plodnost je značajan i može biti izvor stresa i anksioznosti za starije žene koje žele da imaju decu. Međutim, sa napretkom u potpomognutim reproduktivnim tehnologijama kao što je vantelesna oplodnja, moguće je da mnoge starije žene imaju zdravu trudnoću i zdrave bebe.Za žene je važno da razgovaraju o svojim sa ginekologom i donesu informisane odluke o načinima da leče i tretiraju infertilitet i spreče poteškoće u ostvarivanju i održavanju trudnoće.