Vanmaterična trudnoća je stanje u kojem se trudnoća razvija izvan materične duplje. Procenjuje se da je njena učestalost od 0,5 do 1,5 % svih trudnoća. Oplodnja jajne ćelije se dešava u jajovodu. Oplođena jajna ćelija potom putuje do materične duplje, gde se razvija trudnoća.

Ukoliko se oplođena jajna ćelija ugradi i krene da raste u tkivu koje se nalazi van materične duplje nastaje vanmaterična (ektopična) trudnoća. U najvećem broju slučajeva to je jajovod.

Koji su simptomi vanmaterične trudnoće?

Ovakva trudnoća se ne razvija normalno i najčešće daje simptome u vidu bolova u donjem delu abdomena, vaginalnog krvarenja posle izostale menstruacije, mučnine i povraćanja. Klinička slika nekada može biti jako dramatična sa razvojem akutnog abdomena, i zato se savetuje pregled ginekologa pri minimalnim simptomima.

Faktori rizika za nastajanje vanmaterične trudnoće su: infekcije jajovoda (izazvane hlamidijom i gonokokom), pušenje, poremećena anatomija jajovoda, najčešće posle operacija ili endometrioze, prethodna ektopična trudnoća.

Kako se leči vanmaterična trudnoća?

Ovo stanje se najčešće leči hirurški, i to laparoskopski, uklanjanjem jajovoda. Ukoliko se rano utvrdi, i u zavisnosti od kliničke slike, ektopičnu trudnoću je moguće tretirati i medikamentima (citostatikom metotreksat).

Kontakt

Za sve informacije o vanmateričnoj trudnoći i drugim pitanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.