In vitro fertilizacija (IVF) ili vantelesna oplodnja (VTO) je metoda koja se danas najčešće koristi u lečenju infertiliteta. Prva IVF beba je rođena 1978.godine i od tada je rođeno preko 8 miliona dece. Jedan VTO tretman se sastoji iz tri dela:

  1. Hormonska stimulacija jajnika
  2. Aspiracija jajnih ćelija
  3. Transfer embriona, to jest vraćanje oplođene jajne ćelije-embriona u matericu

 

  1. Hormonska stimulacija jajnika

Svakog meseca se tokom ovulacije oslobodi jedna jajna ćelija. Cilj stimulacije je da se dobije više zrelih jajnih ćelija kako bi se povećale šanse za trudnoću. Jajnici se stimulišu desetak dana istim hormonima koji se proizvode u organizmu žene, samo u višoj koncentraciji. Doza se određuje individualno prema svakoj pacijentkinji.

Jajne ćelije su veličine 0,1 mm i razvijaju se u folikulima čiji se rast prati ultrazvučnim pregledima. Nadutost stomaka i napetost u grudima su očekivane pojave tokom stimulacije.

 

  1. Aspiracija jajnih ćelija

Kada ginekolog proceni da su folikuli adekvatne veličine, daje se takozvana ”stop injekcija“, to jest horiogonadotropni hormon (hCG) koji pomaže sazrevanju i oslobađanju jajne ćelije sa zida folikula. Veoma je važno da se ta injekcija dobije u tačno dogovoreno vreme pošto svako odstupanje može da ima negativan efekat na krajnji rezultat. Aspiracija jajnih ćelija traje 10-15 minuta i radi se u kratkotrajnoj opštoj ili lokalnoj anesteziji tako što se pod kontrolom ultrazvuka aspiriše tečnost iz folikula u kojoj se nalaze jajne ćelije.

Istoga dana kada se radi aspiracija, partner daje uzorak sperme.

Jajne ćelije se zatim  u IVF laboratoriji oplode spermatozoidima partnera. Postoje dve metode: klasičan IVF, kada spermatozoidi sami oplode jajnu ćeliju i intracitoplazmatična spermatozoid injekcija (ICSI) kada se spermatozoid ”ubrizga“ u jajnu ćeliju. Dan posle aspiracije jajnih ćelija se počinje terapija progesteronom, najčešće u formi vaginalnih tableta.

 

  1. Transfer embriona

Oplođena jajna ćelija se zatim razvija u embrion. Drugog, trećeg ili petog dana embrion se jednim tankim kateterom vraća u matericu.

Najčešće se vraća jedan embrion, ali se nekad mogu na drugi ili treći dan vratiti i dva embriona. Preostali embrioni koji su dobrog kvaliteta se zamrzavaju. Test na trudnoću se radi 12-14 dana posle vraćanja embriona. Posle transfera embriona, žena se može vratiti svojim normalnim aktivnostima.

 

Transfer odmrznutog embriona

Embrion se najpre odmrzne u laboratoriji, a zatim se specijalnim tankim kateterom vrati u matericu. Embrio transfer se može raditi u potpuno prirodnom ili u stimulisanom ciklusu kada se sluzokoža materice (endometrium) priprema tabletama, flasterom ili sprejom koji sadrži hormon estrogen.

 

Inseminacija

Inseminacija je metoda lečenja infertiliteta kada se obradjeni uzorak sperme ubaci kateterom u materičnu duplju. Žene koje imaju redovne menstruacije imaju po pravilu ovulaciju svakog meseca. Dan ovulacije se može odrediti uz pomoć testova iz urina ili analize krvi na luteinizirajući hormon (LH). Inseminacija se radi tog dana kada je pozitivan urin test ili kada poraste nivo LH hormona u krvi, eventualno dan kasnije. Žena posle inseminacije može da obavlja svoje redovne aktivnosti.