Informacija za pacijente koji dolaze iz inostranstva

Postupak vantelesne oplodnje (VTO) traje 14-18 dana. Obično se početak terapije sinhronizuje sa menstrualnim ciklusom i terapija počinje drugog ili trećega dana ciklusa.

Sama terapija lekovima za stimulaciju jajnika traje desetak dana, zatim se posle dva dana radi aspiracija jajnih ćelija i tog dana partner mora biti prisutan. Nakon dva do pet dana oplođena jajna ćelija (ili više njih) se vraća u materičnu duplju.

Može se putovati već istog dana ili dan nakon transfera embriona.

 

Procedura za pacijente iz inostranstva:

  1. Telefonska konsultacija sa lekarom (Viber, WhatsApp) +381 605005055
  2. U zavisnosti od ishoda konsultacije sledi dolazak u Beograd na tretman VTO ili na ispitivanje pre procedure.

Kompletno ispitivanje se može uraditi za 1 dan.

Naravno, tretman VTO-a se može započeti i pre dolaska u Beograd, uz prethodni dogovor i nabavku lekova. U tom slučaju boravak u Beogradu je kraći.

Gemma Clinic organizuje doček pacijenata na aerodromu i organizuje smeštaj. U zavisnosti od interesovanja pacijenata mogu se organizovati i turističke aktivnosti.

Gemma Clinic je novootvorena klinika koja ima savremene uslove i opremu za sve aktivnosti u procesu vantelesne oplodnje. Tim čini iskusan skup lekara koji su jedni od najpriznatijih stručnjaka u obasti vantelesne oplodnje u regionu i Evropi.

Ovde pročitajte više o uslovima u Gemma klinici, a ovde možete pogledati sve članove tima.


Detaljnije o proceduri vantelesne oplodnje

In vitro fertilizacija (IVF) ili vantelesna oplodnja (VTO) je metoda koja se danas najčešće koristi u lečenju infertiliteta. Prva IVF beba je rođena 1978.godine i od tada je rođeno preko 8 miliona dece. Jedan VTO tretman se sastoji iz tri dela:

  1. Hormonska stimulacija jajnika
  2. Aspiracija jajnih ćelija
  3. Transfer embriona, to jest vraćanje oplođene jajne ćelije-embriona u matericu

 

  1. Hormonska stimulacija jajnika

Svakog meseca se tokom ovulacije oslobodi jedna jajna ćelija. Cilj stimulacije je da se dobije više zrelih jajnih ćelija kako bi se povećale šanse za trudnoću. Jajnici se stimulišu desetak dana istim hormonima koji se proizvode u organizmu žene, samo u višoj koncentraciji. Doza se određuje individualno prema svakoj pacijentkinji.

Jajne ćelije su veličine 0,1 mm i razvijaju se u folikulima čiji se rast prati ultrazvučnim pregledima. Nadutost stomaka i napetost u grudima su očekivane pojave tokom stimulacije.

 

  1. Aspiracija jajnih ćelija

Kada ginekolog proceni da su folikuli adekvatne veličine, daje se takozvana ”stop injekcija“, to jest horiogonadotropni hormon (hCG) koji pomaže sazrevanju i oslobađanju jajne ćelije sa zida folikula. Veoma je važno da se ta injekcija dobije u tačno dogovoreno vreme pošto svako odstupanje može da ima negativan efekat na krajnji rezultat. Aspiracija jajnih ćelija traje 10-15 minuta i radi se u kratkotrajnoj opštoj ili lokalnoj anesteziji tako što se pod kontrolom ultrazvuka aspiriše tečnost iz folikula u kojoj se nalaze jajne ćelije.

Istoga dana kada se radi aspiracija, partner daje uzorak sperme.

Jajne ćelije se zatim  u IVF laboratoriji oplode spermatozoidima partnera. Postoje dve metode: klasičan IVF, kada spermatozoidi sami oplode jajnu ćeliju i intracitoplazmatična spermatozoid injekcija (ICSI) kada se spermatozoid ”ubrizga“ u jajnu ćeliju. Dan posle aspiracije jajnih ćelija se počinje terapija progesteronom, najčešće u formi vaginalnih tableta.

 

  1. Transfer embriona

Oplođena jajna ćelija se zatim razvija u embrion. Drugog, trećeg ili petog dana embrion se jednim tankim kateterom vraća u matericu.

Najčešće se vraća jedan embrion, ali se nekad mogu na drugi ili treći dan vratiti i dva embriona. Preostali embrioni koji su dobrog kvaliteta se zamrzavaju. Test na trudnoću se radi 12-14 dana posle vraćanja embriona. Posle transfera embriona, žena se može vratiti svojim normalnim aktivnostima.

 

Transfer odmrznutog embriona

Ako se radi sa zamrznutim materijalom tada se embrion se najpre odmrzne u laboratoriji, a zatim se specijalnim tankim kateterom vrati u matericu. Embrio transfer se može raditi u potpuno prirodnom ili u stimulisanom ciklusu kada se sluzokoža materice (endometrium) priprema tabletama, flasterom ili sprejom koji sadrži hormon estrogen.

Tim lekara


Dr Zoran Stanković

Dr Dragana Mićić

Dr Dragiša Šljivančanin

Dr Jelena Vugdelić Mitrović

Dr Aleksandar Raković

Aleksandar Krstić

Kontakt

Za sve informacije o postupku vantelesne oplodnje i drugim ginekološkim zahvatima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona ili nam napišite email.