Zamrzavanje jajnih ćelija je metoda koja ”čuva i produžava” reproduktivni period koji kod žena pada sa godinama starosti. To je procedura koja se najpre koristila kod žena obolelih od bolesti koje su tretirane citostaticima i zračenjem – tretmanima koji imaju negativan efekat na funkciju jajnika. Zamrzavanje jajnih ćelija se naziva i ”social freezing” pošto se ćelije zamrzavaju zbog karijere, školovanja ili nekih drugih ”socijanih” razloga.

​Savetuje se da se jajne ćelije zamrznu pre 36. godine pošto procenat ostvarenih trudnoća značajno pada ako se ćelije zamrznu posle 36. godine. Na primer, šansa da jedna žena mlađa od 36 godina koja ima 15 zamrznutih jajnih ćelija dobije potomstvo je 80%, dok je preko 36. godine starosti ta šansa 40%.

Stimulacija i aspiracija

Procedura izgleda tako što se jajnici najpre stimulišu lekovima-hormonima koje inače proizvode jajnici. Posle desetak dana stimulacije, jajne ćelije se ”aspirišu” iz jajnika pod kontrolom ultrazvuka i zatim metodom brzog zamrzavanja-vitrifikacijom zamrznu i čuvaju u tečnom azotu na -196 stepeni Celzijusa.

Aspiracija jajnih ćelija traje 10-15 minuta i radi se u kratkotrajnoj opštoj ili lokalnoj anesteziji.

Tankom iglom se probija omotač folikula i iz njega se izvlači tečnost. U toj tečnosti se nalazi jajna ćelija. Aspiracija se radi na većem broju folikula da bi se dobio veći broj izvučenih jajnih ćelija.

Oporavak nakon aspiracije jajnih ćelija

Neposredno po buđenju nakon procedure pacijentkinje mogu osetiti bol i blage grčeve.

Mali broj pacijentkinja prijavljuje nadimanje i privremeno povećanje telesne težine 10-14 dana nakon aspiracije. Nije neuobičajeno da se težina uveća za 1 do 3kg i ta težina nastaje na račun zadržavanja tečnosti u organizmu. Takođe, u toku prve dve nedelje nakon aspiracije određene pacijentkinje osećaju blagu nelagodnost u regionu jajnika.

Zamrznute jajne ćelije

Zamrznute jajne ćelije se ne razlikuju po karakteristikama i kvalitetu od onih koje se ne zamrzavaju pre oplodnje. Velika studija iz 2009. godine je pratila 900 beba rođenih iz zamrznutih jajnih ćelija. Nije otkrivena razlika u stopi abnormalnosti rađanja u poređenju sa stopom za bebe rođene iz nezamrznutih (prirodne trudnoće i trudnoće nakon VTO procedure).

Dakle, kada se žena odluči za trudnoću, jajne ćelije se odmrzavaju i zatim oplode spermatozoidima partnera ili donora.

Uticaj zamrzavanja na rezervu jajnih ćelija

Ako se odlučite za proces zamrzavanja jajnih ćelija, a planirate pokušaje prirodnog začeća onda budite sigurni da taj proces neće smanjiti vašu rezervu jajnika i neće smanjiti vaše šanse da zatrudnite prirodno u budućnosti.

Sa druge strane, ako ste u procesu vantelesne oplodnje onda je naša preporuka da razmotrite zamrzavanje embriona. Ako petog dana od vantelesne oplodnje imamo više oplođenih jajnih ćelija onda se svi preostali embrioni mogu zamrznuti za naredne pokušaje VTO-a. Današnja tehnologija je dovela do toga da čak 90%-95% zamrznutih embriona mogu biti upotrebljeni. Ako se radi sa zamrznutim materijalom tada se embrion najpre odmrzne u laboratoriji, a zatim se specijalnim tankim kateterom vrati u matericu. Embrio transfer se može raditi u potpuno prirodnom ili u stimulisanom ciklusu.

 

Kontakt

Za sve informacije o zamrzavanju jajnih ćelija i drugim pitanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.

Pogledajte ovde cenovnik usluga zamrzavanja jajnih ćelija, a ovde naš celokupni cenovnik.