Zamrzavanje jajnih ćelija je metoda koja ”čuva i produžava” reproduktivni period koji kod žena pada sa godinama starosti. To je procedura koja se najpre koristila kod žena obolelih od bolesti koje su tretirane citostaticima i zračenjem-tretmanima koje imaju negativan efekat na funkciju jajnika. Zamrzavanje jajnih ćelija se naziva i ”social freezing” pošto se ćelije zamrzavaju zbog karijere, školovanja ili nekih drugih ”socijanih” razloga.

​Savetuje se da se jajne ćelije zamrznu pre 36. godine pošto procenat ostvarenih trudnoća značajno pada ako se ćelije zamrznu posle 36. godine. Na primer, šansa da jedna žena mladja od 36 godina koja ima 15 zamrznutih jajnih ćelija dobije potomstvo je 80%, dok je preko 36. godine starosti ta šansa 40%.

Procedura izgleda tako što je jajnici najpre stimulišu lekovima-hormonima koje inače proizvode jajnici. Posle desetak dana stimulacije, jajne ćelije se ”aspirišu” iz jajnika pod kontrolom ultrazvuka i zatim metodom brzog zamrzavanja-vitrifikacijom zamrznu i čuvaju u tečnom azotu na -196 stepeni Celzijusa.

​Kada se žena odluči za trudnoću, jajne ćelije se ”odmrzavaju” i zatim oplode spermatozoidima partnera ili donora.

Za sve informacije o zamrzavanju jajnih ćelija, cenama i drugim pitanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 8 do 20 časova ili nam napišite email.