Nedavno je svet obišla vest da su rođeni blizanci od embriona zamrznutih pre 30 godina. Ovi embrioni su čuvani na minus 128 stepeni u tečnom azotu od aprila 1992. godine. Srećna majka je na svet donela blizance 2022. godine u oktobru. Oov je jedan primer koristi od procedure zamrzavanja jajnih ćelija ili u ovom slučaju oplođenih embriona metodom vantelesne oplodnje.

Ovim tekstom želimo da predstavimo neke od benefita zamrzavanja jajnih ćelija.

Za kasnije korišćenje u postupku vantelesne oplodnje (VTO)

Zamrzavanja jajnih ćelija omogućava ženama da sačuvaju svoja jaja za kasnije korišćenje u postupku vantelesne oplodnje (VTO). Ovo može biti posebno korisno za žene koje žele odgoditi mogućnost začeća za kasnije u životu, poput onih žena koje se žele posvetiti karijeri, školovanju ili imaju drugačije planove u tom trenutku.

Kod žena koje su izložene faktorima rizika za gubitak jajnih ćelija

Zamrzavanje pomaže ženama koje su izložene faktorima rizika za gubitak jajnih ćelija, poput hemoterapije ili zračenja. Ovim postupkom se može sačuvati deo jajnih ćelija koje bi inače bile izgubljene, što povećava šanse za uspeh u postupku IVF u budućnosti.

O onkofertilitetu imamo poseban tekst na ovoj strani. Ćak 8% od ukupne populacije oboli od malgnih bolesti pre navršene 40. godine života. Jedan veći deo tih pacijenata nije ostvario potomstvo ili hoće jos dece. Lečenje citostaticioma i zračenjem ima jako negativan efekat na funkciju jajnika i jedan broj tih osoba neće moći da ostvari potomstvo. Zato je važno da se pre lečenja sacuvaju polne ćelije, embrioni ili tkivo jajnika ili da se ”jajnici” izmeste iz zone zračenja hiruškim-laparoskopskim putem.

Metode onkofertilteta su:

  • IVF sa zamrzavanjem embriona (kod žena koje imaju partnera);
  • zamrzavanje jajnih ćelija;
  • zamrzavanje tkiva jajnika;
  • izmeštanje tkiva jajnika iz zone zračenja;
  • kombinacija navedenih metoda.

Kod žena koje imaju prirodno smanjen broj jajnih ćelija

Može pomoći ženama koje imaju prirodno smanjen broj jajnih ćelija ili su izložene faktorima rizika za smanjenje broja jajnih ćelija, poput starenja. Ovaj postupak omogućava sačuvanje više jajnih ćelija nego što bi se inače moglo sačuvati, što povećava šanse za uspjeh u postupku IVF.

Preoporučuje se da žene razmotre zamrzavanje jajnih ćelija ako imaju neki faktor koji bi mogao uticati na njihovu reproduktivnu sposobnost i žele sačuvati mogućnost da imaju decu u budućnosti. Ovo se obično preporučuje za žene u ranim tridesetim godinama starosti, jer se sa godinama smanjuje broj i kvalitet jajnih ćelija.

Kod žena koje žele izbjeći neželjene trudnoće

Zamrzavanje jajnih ćelika je pouzdana metoda koja pomoći ženama koje žele izbjeći neželjene trudnoće. Ovaj postupak omogućava sačuvanje jajnih ćelija pre nego se odluče na sterilizaciju ili drugi oblik kontracepcije, što im daje mogućnost da ostvare začeće u budućnosti ako se odluče za to.

Zaključak

U domaćoj medicinskoj praksi je rođeno na stotine dece posle vantelesne oplodnje gde su korišćene odmrznute jajne ćelije, i ta deca su rođena zdrava i trudnoće su prošle bez komplikacija.

Zamrzavanje jajnih ćelija je jednostavnija metoda koja ne zahteva hiruršku intervenciju i preporučuje se u razmatranje. Naravno, svaka žena je drugačija i trebalo bi da se posavetujete sa lekarom koji će vam pomoći da odlučite kada je najbolje vreme za zamrzavanje jajnih ćelija.